REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎnscrieri la „Documentarul de peste drum”


     Asociația Cinefocus organizează „Documentarul de peste drum”, un proiect de educație cinematografică care se axează pe film documentar și este destinat liceenilor care învață sau locuiesc în zona Iancului-Pantelimon din București.
     De-a lungul a cinci întâlniri, liceenii vor viziona și dezbate filme românești și străine, se vor întâlni cu un cineast de film documentar, critici de film și experți în antropologie vizuală și vor realiza un scurt jurnal despre experiența lor în cadrul atelierului.
     Prima întâlnire va începe cu o discuție despre conținutul audiovizual produs și/sau distribuit prin rețelele de socializare în prezent și despre rolul pe care îl joacă în viața de zi cu zi. Împreună cu specialiștii invitați, liceenii vor încerca să vadă în ce măsură documentarele vizionate seamănă sau diferă față de ce face, de exemplu, un youtuber azi, și ce ar putea înseamna documentarea unor momente din cotidianul nostru sau al celorlalți printr-un mediu audiovizual. 
     Înscrierile sunt deschise în perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2018, iar participarea este gratuită. Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail la adresa documentaruldepestedrum@gmail.com, cu numele și vârsta, denumirea liceului la care învață, un link către un material audiovizual preferat de non-ficțiune (exemplu: virale, clipuri/ vloguri de pe YouTube, Facebook, Instagram sau alte platforme de socializare sau titlul unui film/serial documentar văzut la cinema sau la TV), precum și o scurtă motivare a alegerii. În baza materialului și a motivării trimise, vom selecta 20 de participanți.
     „Documentarul de peste drum” are loc în luna noiembrie a acestui an și se desfășoară la filiala „Lucian Blaga” a Bibliotecii Metropolitane București (Șos. Mihai Bravu, nr. 116 - Piața Iancului).
     La finalul proiectului, organizatorii vor lansa un ghid pedagogic destinat tuturor facilitatorilor de educație cinematografică. Acest material va include studii de caz și exerciții de lucru pe filmele vizionate în timpul proiectului și va putea fi descărcat gratuit de pe site-ul asociației.
     Trainer-i sunt Andreea Mihalcea și Andra Petrescu (critici de film și asistenți universitari în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București), iar specialiștii invitați sunt Andra Tarara (regizor), Alex Mircioi (critic de film), Bogdan Iancu (lector universitar la Masterul de Antropologie Vizuală - SNSPA) și Ileana Szasz (asistent universitar la Masterul de Antropologie Vizuală - SNSPA).
     „Documentarul de peste drum” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Biblioteca Metropolitană București - filiala „Lucian Blaga”, Masterul de Studii Vizuale și Societate (SNSPA), Super Film Festival, Showcase of Young Talent, Impact Training & Consulting.
     Detalii: Documentarul de peste drum FB
(30.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: biblioteca metropolitana bucuresti sediul lucian blaga, documentarul de peste drum, film documentar, proiect de educatie cinematografica liceeni

Opinii: