REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Început”, de Răzvan Săvescu, la Noaptea Albă a Filmului Românesc


     Noaptea Albă a Filmului Românesc a programat, în avanpremieră pentru București, pelicula Începutul / Beggining, regizată de Răzvan Săvescu și produsă de Ruxandra Flonta și Liviu Mărghidan pentru Scharf Film. Filmul a avut o proiecție și la Transilvania Film Festival, în Zilele Filmului Românesc.
     După șase ani de la comedia America, venim!, lider de box office românesc, regizorul Răzvan Săvescu aduce al doilea film, Începutul. Ambele povești sunt legate de viața lui personală. Proiectul America, venim! a  apărut după o agapă, la care el și soția lui, Oana Ioachim, i-au povestit lui Tudor Giurgiu întâmplări din turnee. Producător cu intuiție bună, Giurgiu le-a sugerat să scrie un scenariu, ceea ce a și făcut Oana Ioachim. Comedia a ieșit în cinematografe în 2014 și a avut mare succes de public. În 2015, Oana Ioachim a pierdut lupta cu cancerul.
     Răzvan Săvescu a vrut să facă un film despre ea și i-a spus povestea lui Alexandru Popa, scriitor și scenarist al filmului Secretul fericirii. Colaborarea celor doi a dus la premiera Începutul / Beginning, despre o femeie care, bolnavă de cancer, simte nevoia să se îndepărteze de mediul în care trăia și se mută, împreună cu soțul, la munte, într-o casă izolată, care nu are confortul obișnuit. Îi plac liniștea și singurătatea locului, iarna aspră de pe munte. Singurii oameni cu care comunică bine sunt doi bătrâni, care trăiseră experiența aceleiași boli.      După un timp, relația cu soțul se deteriorează, pentru că el simte nevoia să se întoarcă în oraș, să aibă parte de acțiune. Spiritual, cei doi evoluează diferit, așa că și sentimentele se transformă. Povestea are emoție, dar nu ajunge la melodramă, ci păstrează o decență a privirii, precum camera lui Liviu Mărghidan. E ca un lac înghețat, când vine primăvara. De aproape, vezi cum crapă gheața și știi că trebuie să te îndepărtezi.
     În rolul principal este Ioana Flora, care este într-un balans permanent între vulnerabilitate și forță, dozat cu finețea actoricească pe care i-o știm. Foarte bine secondată de Constantin Lupescu. Apariții speciale au Ionuț Achivoaie, Elias Ferkin, Iulia Lumânare, Vlad Zamfirescu, Ela Ionescu, Mirela Gorea. Cei doi bătrâni sunt oameni obișnuiți, pe care producătorul Liviu Mărghidan, mare amator de escalade pe munți, îi cunoștea și i-a convins să apară în film. În rolul unei copile, apare fiica lui, Adela Mărghidan, care joacă și în filmul pe care Mărghidan îl regizează, Castelul Crăiței.
     După proiecția de la Muzeul Țăranului Român, Răzvan Săvescu și Ioana Flora au rămas la discuția cu publicul. Deși i-a plăcut scenariul, actrița a fost, uneori, copleșită de condițiile dificile în care au filmat.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: beginning film, inceput film, ioana flora, noaptea alba a filmului romanesc 2020, razvan savescu

Opinii: