REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 2017


     A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC București, str. Matei Voievod 75-77, și se va încheia pe 9 decembrie.
     Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.
     Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, s-au lansat majoritatea cineaştilor români, azi unanim recunoscuți.
     Deschiderea va avea loc miercuri, 5 decembrie, ora 19:00 la Sala Atelier a UNATC, iar în următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Iran, Belgia, China, Argentina, Spania, India Rusia, unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume având filme în competițiile festivalului.
     Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.
     Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experimental, iar spectatorii pot fi siguri că vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite.
     CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.
     Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.
     Din juriul competiției de ficțiune fac parte: Anca Puiu (președintele juriului, producător de film), Diana Cavallioti (actriță), Boris Karadzhev (regizor și profesor la VGIK, Rusia); Elis Freeman (producător, scenarist și profesor la DFFB, Germania), Bülent Küçükerdoğan (profesor, Turcia), Ioakim Mylonas (director artistic al ISFFC, Cipru), Vivi Drăgan Vasile (director de fotografie, producător);
Vali Hotea (regizor) și Eugen Kelemen (monteur de film).
     Juriul secțiunii Documentar îi reunește pe: Rebekah Jorgensen (regizor și profesor din SUA), Isabela Țenț (dublă laureată a competiției de documentar a festivalului și câștigătoare a Premiului Gopo) și pe Ioana Grigore (regizor de film documentar și masterand UNATC la proaspătul înființat program de studii de film documentar).
     Juriul secțiunii animație-experimental este compus din regizorii de animație Constantina Mihăilă și Octavian Frecea și criticul de cinema Laurențiu Brătan.
     În plus, sub umbrela festivalului va avea loc a șasea ediție a workshop-ului de scenaristică de scurmetraj MIDPOINT INTENSIVE, unde echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.
     Pe 7 și pe 8 decembrie, la UNATC – Sala Berlogea, va avea loc un workshop de actorie de film susținut de profesorul Dragan Milinkovic, din Serbia.
     De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație.
     Pe lângă secțiunile competitive, Festivalul CineMAiubit are și două proiecții speciale, sâmbătă 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 vor fi proiectate filme realizate de către adolescenți, câștigătoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 va fi proiectată o retrospectivă de filme realizate în ultimii 10 ani de studenții de la VGIK, Moscova.
     În cadrul festivalului CineMAiubit vor avea loc trei lansări de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: miercuri, 6 – decembrie ora 19:00: „Călătorie într-o lume uitată” și „3 păzește” de Ovidiu Georgescu, joi – 7 decembrie ora 19:00: „Florin Mihăilescu imaginea imaginii de film” de Titus Vîjeu și vineri – 8 decembrie ora 19:00: „MasterPlot 2017”, volum de scenarii scrise de studenții UNATC.
     Intrarea la toate proiecțiile festivalului este liberă.
     Detalii: festival-cinemaiubit.ro // Festivalul CineMAiubit
(30.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemaiubit 2017, festival de film studentesc, filme studentesti, unatc, universitatea nationala de arta teatrala si cinematografica bucuresti

Opinii: