REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncep Zilele Filmului Românesc la TIFF 2015


Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă miercuri, 3 iunie, cu Ziua Maghiară, iar joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 - 6 iunie, cu 31 de producţii în program.

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC
     Cu această ocazie, pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic, are loc proiecţia de gală a filmului Probă de microfon (1980), în prezenţa regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF. Apoi, de la 21.45, în Piaţa Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu, cu filmul său premiat la Cannes, Comoara. Miercuri începe competiţia de scurtmetraje româneşti, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 şi 22.30. Sute de reprezentanţi ai industriei de film din România sunt aşteptaţi la Cluj pentru Zilele Filmului Românesc.
Vor avea premiera naţională la Cluj, în prezenţa realizatorilor, filmele Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu),  Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Staţia Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei).
Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenţilor, o proiecţie specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.
ZIUA MAGHIARĂ
Invitaţi renumiţi şi şase filme în premieră, pe 3 iunie. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall. Proiecţia în prezenţa regizorului va avea loc de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic.
Isaach de Bankolé, actor favorit al lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Miraj / Mirage - ora 18.00, Casa de Cultură a Studenţilor.
Două concerte au loc cu ocazia acestei zile: după ora 21.00, la Casa Tranzit, artistul Tibor Szemző va prezenta un concert multimedia, acompaniat vizual de filmele sale experimentale. De la 22.45, la Casa TIFF, vor veni cei de la sZempöl Offchestra, cu melanjul lor balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunió, Hungarian National Film Fund şi Institutul Balassi din Bucureşti.
ZIUA HBO
Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale româneşti, ca multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecţie specială, în premieră în România. Producţia americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecţie maraton.
INVITAŢI ŞI MASTERCLASS-URI
Personalităţi ale industriei de film se întâlnesc cu publicul la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, zilnic, între 2 - 6 iunie, de la ora 17.00.
Miercuri, actorul Isaach de Bankolé va povesti despre experienţele sale cu Jim Jarmusch, dar şi cu Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu, la filmările pentru Miraj, iar joi publicul se va întâlni cu echipele filmelor româneşti prezentate la Cannes 2015: Comoara - Corneliu Porumboiu, Cuzin Toma, Adrian Purcărescu; Un etaj mai jos - Radu Muntean, Teodor Corban; Ramona - Andrei Creţulescu, Codruţa Creţulescu, Rodica Lazăr. Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experţi în regie, scenaristică, actorie şi distribuţie, în Mansarda Napoca 15. La prima întâlnire, joi, 4 iunie, la ora 15.00, vine Clare Downs, scenaristă cu experienţă vastă în consultanţa pe scenarii.
Despre distribuţia de film în context digital va vorbi, de la 17.30, Jon Reiss, denumit de Variety unul din cei „10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriţi”.
PROIECŢII SPECIALE
Miercuri se redeschide Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvaţi Marele Ecran!”. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri şi filme. Programul începe de la ora 14.00, iar în fiecare zi este concentrat în jurul unei teme. Miercuri este ziua IT, punctată de filmul lui Dan Chişu, Youtube Bazaar, de la 21.45. Joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul Zivan Makes a Punk Festival şi concertul Datum Vyroby, de la 21.30.
Competiţia locală îşi proiectează finaliştii şi îşi premiază câştigătorii miercuri, de la ora 19.30, la Cinema Arta, iar intrarea este liberă.
În aceeaşi zi, de la ora 21.30, la Casa TIFF va fi proiectat un documentar produs de Digi World, despre Căluşarii din Bârla. Înainte de proiecţie, de la ora 19:30, căluşarii vor fi în Piaţa Unirii şi apoi pe străduţele din centru. De ce eu?, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat în Piaţia Unirii, tot miercuri, dar de la 21.45.
CONCERTE ŞI EXPOZIŢII
Seara de joi va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen - unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni neofolk - prezintă proiectul Of the Wand & the Moon la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, Arhanghel'sk, de la ora 22.00. Tot joi, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheţie, în prezenţa artistului.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene. Parteneri instituţionali: Centrul American, American Film Showcase, The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac., Ambasada Regală a Norvegiei, Goethe Institut Bucureşti, Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales, Ambasada Suediei în România, Hungarian Film Fund, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia- Bruxelles. Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Detalii: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

 
 
 
 


Cuvinte cheie: tiff 2015, transilvania film festival 2015, zilele filmului romanesc la tiff 2015, ziua hbo la tiff 2015

Opinii: