REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Înăuntru/ Câmp de maci”, debut pentru Ioana Moraru și Eugen Jebeleanu


     Steaguri și pancarte, manifestanți nervoși, jandarmi. Așa arăta holul de la Cinema Studio la filmarea pentru Înăuntru (titlu de lucru), produs de Velvet Moraru pentru Icon Production.      
     Lungmetraj de debut pentru scenarista Ioana Moraru și regizorul Eugen Jebeleanu, acompaniați de experimentatul director de fotografie Marius Panduru.
     O numeroasă echipă tehnică ordonează figuranții printre care s-au amestecat și actorii Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, George Piștereanu, Lucian Ifrim, Mihaela Sîrbu. Se filmează o secvență cu manifestația de la Cinema Muzeul Țăranului Român, când mai mulți susținători ai ”familiei tradiționale” au înterupt proiecția unui film cu homosexuali. Incidentele de la acea sală de cinema au trezit reacția unor cineaști – distribuitorul filmului 120 BMP, Cristian Mungiu, producătorul Tudor Giurgiu, spectator în acel moment, dar și a societății civile.
     Ioana Moraru a plecat de la aceste incidente și a construit un scenariu despre un jandarm homosexual, interpretat de Conrad Mericoffer. Eugen Jebeleanu, regizor de teatru la Paris, a fost atras în proiect de scenariu și de oportunitatea de a debuta în regia de film. Marius Panduru l-a lămurit de calitatea imaginii pe peliculă de 16mm, așa că producătoarea Velvet Moraru a trebuit să mărească bugetul. Directoarea filmului, Dana Boghean-Melconian, a fost încântată că filmările au durat doar 16 zile, datorită eficienței cu care a lucrat toată echipa.
     Premiera va avea loc în anul 2020.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(4.10.2019)

Cuvinte cheie: conrad mericoffer, eugen jebeleanu, icon production, inauntru film, ioana moraru, marius panduru, velvet moraru

Opinii: