REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„În pronunțare”, de Mihaela Popescu, debut la Săptămâna Criticii de la Berlin


     În pronunțare, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost selectat în cadrul în cadrul celei de-a patra ediții Woche der Kritik Berlin / Berlin Critics’ Week, un eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, care se desfășoară în perioada 14 – 22 februarie 2018.
     Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre și Cuzin Toma, În pronunțare este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Rolul soției este interpretat de Olimpia Melinte. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene și elemente suprarealiste.
     „Comitetul nostru de selecție a fost foarte impresionat atât de conceptul cinematografic, cât și de mizanscena puternică. Dacă această construcție liberă cu elemente realiste și mistice reușește să curgă, atunci acest lucru se datorează atât modului inteligent în care regizoarea a lucrat cu actorii, cât și unui ochi excelent pentru locații și situații. În ciuda melancoliei, filmul provoacă spectatorul experimentat să își reevalueze așteptările față de cinematografie (inclusiv cea românească),” menționează Asociația Criticilor de Film din Germania în declarația Berlin Critics’ Week.
     Vorbind despre o temă cât se poate de actuală, „filmul renunță la convențiile de reprezentare uzuale și propune o perspectivă filosofică, care pune sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine. E un film care solicită atenția spectatorului prin detalii, atmosferă și imaginație. Sper ca acest exercițiu să continue și după vizionarea lui,” a declarat Mihaela Popescu cu ocazia selectării filmului.
     Mihaela Popescu și-a început cariera în cinema în calitate de producător asociat al filmului Periferic, regizat de Bogdan George Apetri. Primul său proiect de scurtmetraj, Plimbare, a avut premiera internațională în cadrul prestigiosului Locarno IFF, bucurându-se apoi de numeroase selecții în secțiunile unor festivaluri precum FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF sau Making Waves (New York). În paralel cu dezvoltarea filmului În pronunțare, Mihaela Popescu a realizat un scurtmetrajul documentar despre violența cu arme din Chicago, On Another Corner, care a avut premiera internațională în 2017, în cadrul celei de-a 60-a ediții DOK Leipzig. În prezent lucrează la primul ei lungmetraj documentar The Living Bridge, care își propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viața cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.
     Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru.
     În pronunțare a fost produs de Saga Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și va avea premiera mondială pe 17 februarie la Berlin.
Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de către Asociația Criticilor de Film din Germania, in paralel cu Festivalul de la Berlin, cu scopul de a prezenta un „cinema tulburător, îndrăzneț, surprinzător”, capabil să „declanșeze dezbateri ulterioare cu privire la aspectele cinematografiei și criticii de film”.
     Detalii: Wochederkritik.de // Facebook
(22.01.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berlin critics week 2018, cuzin toma, dorotheea petre, in pronuntare film, mihaela popescu, olimpia melinte, saga film

Opinii: