REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„În căutarea tatălui”, proiectat la Varșovia


     Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează un eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, pentru publicul cracovian, cu titlul Brâncuşi x 100. Între avangardă şi naţionalism. Receptarea operelor lui Constantin Brâncuşi, pe 9 martie, la Areteka.
    Gândit ca o prezentare completă a artistului Brâncuși, dar și a omului Brâncuși, evenimentul va include o prelegere despre viața și creația sculptorului român, susținută de istoricul de artă polonez Tomasz Ogiński, un fin cunoscător al artei românești, în special a celei din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, proiecția filmului documentar Îcăutarea tatălui pierdut (regia Ionuț Teianu), și prezentarea colecției de convorbiri purtate între scriitorul Romulus Rusan și douăsprezece persoane care l-au cunoscut pe      Brâncuși, reunite sub titlul O discuție la Masa Tăcerii, publicație realizată recent de ICR Varșovia în varianta poloneză.
     Filmul lui Ionuț Teianu are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.
(06.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: constantin brancusi, in cautarea tatalui pierdut film, institutul cultural roman varsovia, ionut teianu

Opinii: