REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Imprevizibila pandemie românească


     Era doar o chestiune de timp până să avem un film despre izolare, care să reflecte trăirile, gândurile, emoțiile și nebunia prin care, vrând, nevrând, am trecut în ultimul an. În Nouă Povești de Dragoste și Ură în Izolare (2020), Dan Chișu și-a dorit, de fapt, să lase o înregistrare audiovizuală care să reflecte cât mai bine ce înseamnă să trăiești în mijlocul unei pandemii în 2020.
     Premiera Cinepub din această săptămână, Nouă Povești de Dragoste și Ură în Izolare, spune povestea unui regizor de film (Dan Chișu) care încearcă să convingă mai mulți actori să filmeze acasă rolurile pe care le-a creat pentru ei. Cu sfaturile directorului de imagine Adrian Silișteanu și editorului Alex Pintică (roluri interpretate de ei înșiși), regizorul pune la punct mai multe povești despre oameni care au petrecut diferite perioade de timp în carantină. Sentimentul adevăratei carantine și experiența reală a actorilor părăsește încet tărâmul realist și se mută pe tărâmul ficțiunii, cu note amuzante și în același timp dramatice. COVID-19 începe o imprevizibilă pandemie românească. Filmul reflectă realitatea/realitățile într-o serie de ficțiuni. Fiecare dintre cele nouă segmente, diferențiate clar printr-un titlu, este precedat de conversații (în unele cazuri, discuții reale) cu actorii și actrițele ce urmează să interpreteze rolurile. Bugetul pentru film a fost zero. ”Nimeni nu a primit bani, dar am plătit berile pe care un actor a trebuit să le bea și țigările altui actor, dintr-o altă poveste”, spune Chișu.
     ”Recent, am aflat o informație despre invitatul nostru de anul trecut, regizorul filmului 5 minute. Dan Chișu a realizat un nou film, în timp ce se afla în izolare. El le-a cerut actorilor să interpreteze roluri pentru filmul său, filmându-se cu telefoanele lor mobile. Scenariul a fost scris între 12 martie și 10 aprilie. Filmul a fost realizat în doar nouă zile, în perioada 15 – 23 aprilie. Procesul de editare a durat opt zile. Au participat 17 actori și câțiva amatori. Efectul este incredibil.” spune Stefan Laudyn, Director Warsaw Film Festival
     Dan Chișu a explicat pentru FNE modul în care a prins viață acest proiect: ”Am fost dezamăgit pentru că lungmetrajul meu 5 minute / 5 Minutes Too Late (produs de Domestic Film și DaKINO Production), care trebuia să aibă loc pe 26 martie 2020 împreună cu un turneu național, a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19. Eram atât de frustrat și trebuia să fac ceva, așa că, în timp ce vorbeam cu prietenul meu, actorul Emanuel Pârvu, despre proiectul meu, am văzut sitcom-ul românesc pandemic online Discutabil și am venit cu ideea unui lungmetraj despre un regizor care încearcă să facă un film în timpul carantinei.”
     Regizorul a mai spus că a primit deja două cereri de participare în festivaluri, una este chiar într-un festival serios, nu online. ”Mi-a scris selecţionerul de la White Nights Talin International Film Festival. Îmi văzuse la Varşovia ultimul film şi la Cluj văzuse Bucureşti NonStop.”
     Cu umor și cu sinceritate, ne sunt prezentate nouă povești de viață, atât din perioada de început a izolării, când termenul de „pandemie” își făcea loc, încet și sigur, în vocabularul nostru, cât și după o perioadă mai lungă de izolare: un  prezentator de televiziune (Alex Bogdan) refuză să își transforme emisiunea într-un banal live, pe internet, așa cum face toată lumea și e convins că virusul este o conspirație mondială; o deținută proaspăt eliberată (Ilona Brezoianu) ajunge acasă doar ca să constate că iubitul i-a luat tot din casă și a fugit cu altcineva, iar ea nu se poate bucura de libertatea pe care credea că deja o obținuse din cauza ordonanței militare. Chiar și câinele are un cuvânt de spus în izolarea lui Chișu. Andrei Huțuleac interpretează perfect rolul celui mai bun prieten al omului, care întâmpină probleme de adaptare odată cu mutarea permanentă a stăpânilor în casă. Însă, de departe, cea mai bună și profundă poveste este cea a unui profesor universitar (Adrian Titieni) care conversează cu sora lui (Judith State) pe Skype. Titlul „Pesimistul” ne avertizează. Viziunea lui Titi se apropie de viziunea apocaliptică: niciunul dintre vaccinuri nu va funcționa și perspectivele sunt sumbre. Este unul dintre cele mai serioase și, evident, pesimiste segmente ale unui proiect, care nu scapă aproape niciodată de un simț al umorului legat de vorbire, gesturi, și de obiceiurile cotidiene pe care iubitorii cinematografiei românești le vor găsi familiare și reconfortante.
     Nouă Povești de Dragoste și Ură în Izolare, în regia lui Dan Chișu este (și) un tribut adus lungmetrajului iranianului Jafar Panahi, Closed Curtain, realizat clandestin în timpul arestului său la domiciliu. ”Filmul ăsta e declarația pe propria răspundere a lui Dan. Deci vedeți-l, pentru că Dan e unul dintre oamenii ăia pentru care „nu se poate” sunt trei cuvinte care pot liniștite să dispară din limba noastră-i o comoară. Lui nu-i trebuie. La el se poate.”, Lia Bugnar, actriță, scenaristă și regizoare.
 
(5.02.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan chisu, nouă povești de dragoste și ură în izolare film, premieră cinepub

Opinii: