REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Ieșirea trenurilor din gară”, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă, premiera mondială la Berlinale


     Lungmetrajul documentar Ieșirea trenurilor din gară, regizat de Radu Jude și istoricul Adrian Cioflâncă, va avea premiera mondială pe 26 februarie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde este selectat în secțiunea competițională Forum.
     Premiera va avea loc la CinemaxX 4, de la ora locală 19.00, iar filmul va rula în festival și în zilele de 27 și 29 februarie și 1 martie.
     Pe 27 februarie, va fi proiectat la Delphi Filmpalast, de la ora 15.00, pe 29 februarie, va rula la Cubix 5, de la ora 10.00, iar pe 1 martie, la CinemaxX 6, de la ora 18.30.
     Cea de-a 70-a ediţie a Berlinalei va avea loc între 20 februarie şi 1 martie 2020.
     Ieşirea trenurilor din gară este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.
     Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Cătălin Cristuțiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.
     Ieşirea trenurilor din gară este o producţie microFILM şi nomada.solo şi va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.
     Radu Jude va participa la Berlinale Forum și cu lungmetrajul Tipografic Majuscul, precum şi la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante pieţe de proiecte cinematografice ce reuneşte producători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din întreaga lume, cu proiectul de lungmetraj Somnambulii.
     Adrian Cioflâncă este director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dar și cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005, este membru în delegația României la  International Holocaust Remembrance Alliance. A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum din Washington (2009). Între 2010-2012, a fost director de department la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare, cel mai recent dintre ele fiind „Istoria recentă altfel. Perspective culturale” (Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă, coordonatori, Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013). A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violență politică, istorie culturală și teoria istoriei. A fost consultant și documentarist pentru mai multe filme și spectacole de teatru.
     Detalii: Ieșirea trenurilor din gară FB
 
(18.02.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian cioflanca, iesirea trenurilor din gara film, pogromul de la iasi 1941, radu jude

Opinii: