REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



ICR Budapesta: „Mănuși roșii”, primul film proiectat la „Cinemateca Românească”


     Institutul Cultural Român din Budapesta inițiază un nou program cultural cu titlul „Cinemateca românească”, program permanent, care prezintă importante filme românești din toate timpurile, la sediul din str. Izsó nr. 5 (sector 14, Budapesta).
    ICR Budapesta va proiecta anul acesta o serie de producții cinematografice de ficțiune și documentare care reflectă evoluția filmului românesc de la constrângerile regimului comunist până la originalitatea și succesul regizorilor afirmaţi după anii 1990. Totodată, unele evenimente ale „Cinematecii românești" vor marca aniversări sau comemorări ale unor artiști recunoscuți din lumea cinematografiei. 
     Prima proiecție oferită publicului va avea loc în 23 februarie, ora 19:00 și este dedicată regretatului regizor Radu Gabrea, decedat în urmă cu puțin timp, pe 9 februarie 2017. Filmul ales pentru acest eveniment este Mănuși roșii (2010), care este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner, preot evanghelic născut în 1933 la Arad, într-o familie de saşi. Filmul prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de „Securitate" în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.
     Actorul principal al filmului, Alexandru Mihăescu, a câștigat pentru acest rol titlul de Cel mai bun actor la Saturno International Film Festival din Italia în anul 2010. 
     Filmul se va proiecta cu subtitrare în limba maghiară. Intrarea este liberă.
     Detalii: www.icr.ro
(20.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemateca romaneasca budapesta, institutul cultural roman budapesta, manusi rosii film, radu gabrea

Opinii: