REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Hotel Dallas”, regizat de Livia Ungur și Sherng-Lee, are premiera la Berlinale 2016


     Hotel Dallas, coproducție România-SUA, va avea premiera mondială în februarie 2016, la Festival Internațional de Film de la Berlin.

     Filmul face parte din Panorama Dokumente, o secțiune paralelă a festivalului, din programul căreia au fost anunțate deja câteva titluri. Panorama include 18 filme de ficțiune (în programul principal), 16 documentare (Panorama Dokumente) și 14 producții independente  (Panorama Special) și oferă distincții precum: premiul publicului, cel mai bun debut, Teddy Award (premiul pentru film queer), premiul juriului FIPRESCI.
     Livia Ungur și Sherng-Lee sunt un cuplu de artiști din Brooklyn, New York, care lucrează, de obicei, cu arta video, dar realizează și sculpturi, instalații sau performance. Livia s-a născut în România și s-a mutat în SUA pentru a studia artă, iar Sherng-Lee este din Tennessee, SUA.
     Hotel Dallas investighează influența pe care a avut-o serialul Dallas în formarea societății românești, în anii 1980. Singurul serial american permis la TV, Dallas oferea o variantă de bogăție și fabulos ce captiva imaginația a milioane de spectatori. Printre aceștia erau și Ilie și fiica lui, Livia. El era un infractor mărunt și un capitalist aspirant, ea suspina după chipeșul protagonist interpretat de Patrick Duffy. După căderea comunismului, Ilie construiește Hotelul Dallas, o copie de dimensiuni reale a conacului Dallas. Livia se mută în America, devine regizoare și face un film cu Patrick Duffy în rolul unui personaj de telenovelă care moare pe ecran și se trezește la Hotel Dallas. Viața și arta se intersectează când Livia își ghidează idolul într-o călătorie suprarealistă printre amintiri și fantezie, în căutarea unui loc pe care să-l simtă „acasă”.
     Detalii: www.ungur-huang.com // www.berlinale.de // www.hoteldallasfilm.com
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berlinale 2016, hotel dallas documentar, livia ungur, panorama dokumente, sherng-lee huang

Opinii: