REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Guvernul copiilor 3D”, o alternativă de conducere propusă de Ioana Mischie


     La 100 de ani de la întemeierea statului național, regizoarea Ioana Mischie aduce 100 de copii, care spun ce vor pentru următorii 100 de ani, într-un documentar de lungmetraj 3D. Peste 10 ani, acești copii vor vota, așa că e bine să se știe ce vor vota. Au umor, sunt inteligenți, fără inhibiții, creativi. O masă electorală de temut.
     Proiectul are o componentă artistică, educațională, o componentă socială, civică, una tehnică (folosind tehnici și aparatură care acum au intrat în uz), fiind primul documentar stereoscopic românesc. „Guvernul Copiilor este mult mai mult decât un proiect cinematografic inovator, este un demers educațional, social, civic, filosofic, vizionar. Cred că ideea de a încuraja copiii să își construiască lumea în care vor locui este un demers vital”, spune regizoarea. Copiii sunt filmați într-un context coloristic pe care și l-au ales, mișcându-se așa cum vor, vorbind despre ce minister le-ar plăcea și ce ar face acolo.
     Intenția autoarei este să revină la copiii intervievați acum peste câțiva ani, să vadă cum au evoluat ei și ideile lor. Oricum, platfoma governmentofchildren.com oferă spațiul de creștere, orice copil putând să-și împărtășească propria viziune.
     Un film independent foarte ambițios, parte dintr-o franciză transmedia (film 3D, website participativ, VR), care este acum în cinematografe. Conceptul a fost inițiat de Ioana Mischie în cadrul bursei Fulbright oferită de University of Southern California - School of Cinematic Arts în Los Angeles, California și dezvoltat ca proiect doctoral în România, în colaborare cu UNATC-CINETic, avându-i ca producători pe Studioset și Storyscapes. Printre parteneri se numără asociații precum Outer și școli bucureștene. Distribuția este realizată de Studioset și Cinema Infinit, cu sprijin oferit din partea Centrului Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.
Imaginea: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(7.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: guvernul copiilor 3d documentar, ioana mischie, storyscapes, studioset

Opinii: