REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Grindul șacalilor”, de Nap Toader


     Grindul șacalilor nu e titlul unui thriller sau horror, cum ar putea să pară, ci numele locului în care vor să ajungă doi oameni. Nap Toader ne păcălește cu acest titlu, dar și cu sugestia că ar fi un film de dragoste. Cele două personaje sunt doi oameni maturi: Simina (Mihaela Sîrbu, Papi pentru prieteni) și Toni (Gabriel Spahiu), care se întâlnesc în București și au aceeași destinație de vacanță, Marea Neagră și Delta. Ea e cu bicicleta, el are o barcă atașată la mașină. Se simpatizează și decid să facă drumul împreună. Parcursul e marcat de tachinărie, tandrețe, decizii, câștigarea încrederii.
     La destinație, îl găsesc pe Oake (Dragoș Olaru), un fel de prieten al lui, care locuiește într-un adăpost improvizat, după ce a trecut printr-o tragedie în familie și a părăsit lumea.
     Pentru cei doi actori, Grindul șacalilor, produs și filmat de Liviu Mărghidan, a fost o probă de anduranță: mers cu mașina, dormit pe barcă, navigat pe canalele de pe Dunăre, mers cu bicicleta, lupta cu țânțarii.
     Filmul este ca o baladă despre maturitate, cunoașterea de sine, legătura cu lumea, ieșirea din singurătate. Nap Toader a scris scenariul împreună cu Adriana Matcovschi, dar multe sensuri și acțiuni au apărut după lucrul cu actorii. ”Nap iubește foarte mult actorii”, îmi spune în șoaptă Gabriel Spahiu, ca și cum ar fi un secret bine păzit.
     Grindul șacalilor este produs de Scharf Film și a intrat în cinematografe, după proiecția de la Cinemateca Eforie, urmată de o discuție cu echipa, organizată de Să film! și moderată de Gabriela Filippi.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dragos olaru actor, gabriela filippi, grindul sacalilor film, liviu marghidan, mihaela sirbu, nap toader, scharf film production

Opinii: