REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Grădina sovietică”, ultimul film din seria de toamnă a Documentary Mondays


     „The Soviet Garden” (r. Dragoș Turea, 2019, 76 min.) va fi disponibil online, pe DAFilms.com, gratuit (pe teritoriul României), începând cu ora 8:00 dimineața, timp de 24h. 
În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoș, un regizor din Republica Moldova, descoperă un experiment științific secret. El dezvăluie planul lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică prin aplicarea energiei atomice în agricultura locală.
     Vreme de decenii, solul Republicii Moldova a servit, asemenea unui laborator în aer liber, drept spațiu de testare a procedeelor radiobiologice ce se doreau implementate în agricultura întregului bloc sovietic. De la această realitate, pe cât de problematică, pe atât de puțin cunoscută, pornește regizorul Dragoș Turea în documentarul său, „The Soviet Garden”. Filmul pune cap la cap imagini de arhivă și interviuri cu tehnicieni, oameni de știință sau simpli localnici implicați sau vizați într-un fel sau altul de experimentul „grădinăritului atomic”, pentru a scoate la suprafață un bilanț îngrijorător: deșeuri radioactive, biodiversitate scăzută, decese „misterioase” ale personalului expus direct radiațiilor, înmulțirea maladiilor canceroase în rândul populației generale. Toate acestea sunt făcute să polemizeze tacit cu discursul politico-științific al epocii (însușit până în prezent de către unii dintre interlocutori), care consideră experimentul un succes în procesul modernizării agriculturii. Ceea ce rezultă este o investigație abilă și revelatoare.
Filmul va avea subtitrare în limba engleză. Pentru vizionarea gratuită este nevoie să vă creați un cont simplu de utilizator. 
Detalii: facebook
(19.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentary mondays la centrul ceh, dragos turea, gradina sovietica film

Opinii: