REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmGala Premiilor UCIN 2020, 21 septembrie, la Teatrul Național din București


     Anul acesta, cu toate provocările lui, a determinat amânarea Galei Premiilor UCIN care tradițional avea loc în luna mai. În ciuda dificultăților, Uniunea Cineaștilor din România a hotărât că se vor decerna premiile pe 21 septembrie 2020, la Teatrul Național București. Înscrierile s-au închis în luna martie, iar juriul a avut de ales cele mai bune producții ale anului 2019, din 70 de filme înscrise în concurs. Ca în fiecare an, doar la gală vom afla cine sunt câștigătorii celor 20 de secțiuni ale competiției. 
     În 2020 juriul este compus din Stere Gulea (câștigătorul Marelui Premiu de anul trecut), Florin Mihăilescu, Marilena Ilieșiu, Irina Nistor și Dorel Vișan.
     Sprijinirea și promovarea cineaștilor români este principalul obiectiv al UCIN, uniunea susținând participarea membrilor UCIN în cadrul unor organisme cinematografice internaţionale, la festivaluri cinematografice, conferinţe, reuniuni de lucru, alte manifestări importante de specialitate din ţară sau străinătate. 
     Gala Premiilor UCIN din acest an va fi poate mai sobră, dar cu siguranță mai emoționantă. Sperăm să putem realiza și o componentă online accesibilă tuturor celor care nu pot fi prezenți fizic la gală, dar și câteva momente surprinzătoare, atât ca act artistic cât și ca mesaj. Gala va avea loc în condiții de maximă siguranță, având în vedere normele de distanțare socială.
     Gazda Galei UCIN 2020 va fi Cătălina Grama - Jojo.
     ”UCIN susţine programe de formare şi perfecţionare profesională în ţară şi străinătate, iniţiază acţiuni pentru protejarea şi perpetuarea memoriei personalităţilor care au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea şi afirmarea cinematografiei naţionale şi internaţionale. Tânăra generație este așteptată și primită cu brațele deschise în uniune, pentru că viitorul cinematografiei depinde de ea și ”cea mai mare realizare a unui profesor este să fie întrecut de elevii săi”, Laurențiu Damian, președintele UCIN.     
     Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu și Mircea Drăgan. În 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România, iar din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanțele cinematografice din anul anterior.
     În 2020 vom aplauda cea de-a 48-a ediție a Galei Premiilor UCIN. Aproape jumătatea de secol de certficare a talentului, dedicării și muncii cineaștilor români. A fost o vreme când cinematografia făcea primii pași, iar Uniunea Cineaștilor era singurul ei susținător. Astăzi a cucerit festivalurile și inimile publicului din toată lumea, iar UCIN este în continuare aici, sprijinind și promovând valoarea și talentul.
Detalii: UCIN
(09.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: florin mihăilescu, gala premiilor ucin 2020, laurențiu damian, stere gulea, uniunea cineastilor din romania

Opinii: