REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Gala DACIN SARA: Un secol de cinema românesc


     În anul de aniversare a 100 de ani de la Marea Unire, DACIN SARA a propus o selecție de filme românești produse în această perioadă. Istoricii cinematografiei românești au documentat existența unor realizări încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, adică imediat după apariția filmelor realizate de frații Lumière. În 1898, profesorul Gheorghe Marinescu filmează primul documentar științific din lume -  „Tulburările mersului în hemiplegia organică”.
     În 1912, apare filmul mut Independența României, regizat de Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu. Povestea romanțată a realizării acestei pelicule este ”reconstituită” de Nae Caranfil în Restul e tăcere.  
Alăturarea celor două filme în programul realizat de DACIN SARA este necesară. La Gala organizată la Teatrul Odeon, în care s-au filmat multe secvențe pentru Restul e tăcere, împreună cu aceste două producții, a fost proiectată și Scurtă istorie, animația pentru care Gopo a primit Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 1957. Bogdan Ficeac, director general al DACIN SARA, a făcut introducerea producțiilor selectate, Laurențiu Damian, președinte UCIN, a vorbit despre filmul Restul e răcere, iar Nae Caranfil a povestit despre începutul proiectului său.
     Un secol de cinema cuprinde multe filme românești, din epoci diferite, și a fost prezentat în mai multe țări, printre care Spania și Portugalia. Acum este programat în mai multe orașe din România.
      Anca Mitran, director CNC, ne-a vorbit despre colaborarea la realizarea acestui proiect, dar și despre alegerea unei date pentru Ziua cinematografiei române.
Imagine: Nicolae Cara
 


Galerie Foto

Opinii: