REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Fotbal infinit”, comedia lui Corneliu Porumboiu, are astăzi premiera mondială la Berlin


     Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va fi prezentat astăzi, 16.02, în cadrul Festivalului Internațional de la Berlin, în secțiunea Forum. Filmul pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui, care are curajul să își pună întrebări despre regulile jocului de fotbal: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport intim între fotbal și viață?
     La evenimentul de la Berlinale a fost invitat și Marco van Basten, fosta vedetă a lui AC Milan, care, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, militează și el pentru schimbarea regulilor din fotbal, cei doi împărtășind unele dintre idei. Olandezul dorește, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula offsaid-ului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse și Quick Boys.
     În Fotbal infinit alături de personajul principal, Laurențiu, apare și Corneliu Porumboiu, care își joacă propriul rol.
„Mă cunosc cu Corneliu din copilărie. Dar în toamna anului 2016, când m-a întrebat dacă sunt de acord să fiu implicat într-un film despre modificarea jocului de fotbal, am crezut că este o glumă. Apoi mă așteptam ca proiectul să fie amânat sau anulat. Până la urmă a ieșit un film deopotrivă despre fotbal, cât și despre libertate”, mărturisește Laurențiu Ginghină, protagonistul filmului.
 „Tatăl meu a fost jucător de fotbal și mai apoi a devenit arbitru internațional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescență, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În același timp, m-a intrigat timpul îndelungat și tenacitatea pe care Laurențiu le investește încercând să schimbe fotbalul”, declară Corneliu Porumboiu.
     Primul film despre fotbal al regizorului român, Al doilea joc, care rememorează un meci istoric Steaua – Dinamo din anii comunismului, a fost prezentat în 2014, tot în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin. Echipa filmului Fotbal infinit va participa la Berlinală cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Produsă de casa 42km Film, pelicula este distribuită de Voodoo Films și va putea fi văzută în cinematografe începând cu 9 martie, în București, Cluj, Vaslui, Bârlad, Pitești, Târgu-Mureș și alte orașe din țară.
(16.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: casa de productie 42km film, corneliu porumboiu, fotbal infinit film, laurentiu ghinghina, sectiunea forum la berlinale 2018

Opinii: