REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFocus Copel Moscu şi omagiu Lucian Pintilie, la Zilele Filmului Românesc la Chişinău


     Unul dintre cei mai importanţi autori români de filme documentare, Copel Moscu, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care îi va aduce totodată un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, prin proiecţia filmului Reconstituirea.
     În cadrul secţiunii Focus a ZFR vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80 şi interzise de cenzura comunistă: Seraliştii (1982), Pe malul Ozanei (1984), Va veni o zi (1985/1990) şi Intrarea unui tren în gară (1988). Spectatorii vor avea șansa să vadă, de asemenea, un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii `90, Am ales libertatea (1992), care discută soarta emigranţilor români în ţări din Vest, imediat după Revoluţia din 1989, precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, Comoara naivă (2018). Filmul este portretul unui pictor naiv care, la 70 de ani, vrea să devină student la Arte. Copel Moscu va susţine totodată un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), deschis deopotrivă specialiştilor şi cinefililor.
     În cadrul secţiunii Retro, ZFR îi va aduce, de asemenea, un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani. Spectatorii vor putea să vadă, într-o proiecţie specială, capodopera sa, Reconstituirea (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. În 2018 se împlinesc 50 de ani de la filmările pentru „Reconstituirea”, care au avut loc în 1968.
În secțiunea de filme noi, şapte dintre cele mai de succes lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la ZFR Chişinău, eveniment care va avea loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful ODEON.
     Din selecţia din acest an fac parte Un pas în urma serafimilor, proiectat în prezenţa regizorului Daniel Sandu, Pororoca, de Constantin Popescu, ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude”, Dragoste 1. Câine, de Florin Şerban, proiectat în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, Un prinţ şi jumătate, de Ana Lungu, Un om la locul lui, de Hadrian Marcu, şi documentarul Fotbal infinit, de Corneliu Porumboiu.
     ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și Casa de Producție ROVA FILM din România. Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova. Parteneri: Arhiva Națională de Film din România, Moldova Film, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures, DVD-Trans.
Intrarea la toate proiecţiile este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
 
 
 
(4.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: copel moscu, lucian pintilie, zfr chisinau 2018, zilele filmului romanesc la chisinau 2018

Opinii: