REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul „Taximetriști”, întâmpinat entuziast de public la proiecțiile speciale din țară


     Taximetriști, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, a ocupat primul loc în topul încasărilor obținute de filmele românești în weekend, odată cu lansarea sa în cinematografe, și al doilea loc în box-office după Avatar: Calea apei. Cele două filme sunt distribuite de Forum Film România. La începutul acestei săptămâni, Taximetriști înregistrase încasări de 1.038.308,00 de lei.
     Filmul a avut premiera pe 20 ianuarie. Până în prezent au avut loc proiecții speciale, alături de o parte din membrii echipei filmului, la Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Timișoara, Craiova, Pitești, Constanța, Brăila, Galați. Caravana continuă cu proiecțiile speciale de la Iași (Cinema City Iulius Mall, 27 ianuarie, de la 19:00), Piatra-Neamț (Cinema Mon Amour, 28 ianuarie, de la 18:30), Bacău (Cinema City, Arena Mall, 29 ianuarie, de la 19:00), Focșani (Happy Cinema, Focșani Mall, 30 ianuarie, de la 18:30).
     „Nu ne-am gândit vreodată la o continuare, dar faptul că absolut în fiecare sală am fost întrebați despre asta și că oamenii ne-au spus « vrem mai mult »; ne face să ne întrebăm dacă nu ar trebui să lăsăm deschisă, măcar în mintea noastră, posibilitatea unui Taximetriști 2. Sau doar să ne bucurăm că atât de mulți oameni vor”, spune regizorul Bogdan Theodor Olteanu.
     Taximetriști, realizat după un scenariu scris de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, a fost filmat în toamna anului 2022, de-a lungul a 16 nopți, din care șase nopți pe o platforma mobilă, care a atras atenția celor aflați în trafic. „Când am filmat în Ferentari, s-a urcat un băiețaș pe platforma care se afla în mers ca să ne întrebe dacă ăsta e filmul cu Bogdan de la Ploiești.”, își amintește amuzat Alexandru Ion.
     Actorii Alexandru Ion și Rolando Matsangos joacă rolurile taximetriștilor Lică și Liviu, care trec, pe parcursul unei singure nopți, prin tot felul de întâlniri și emoții care le influențează perspectivele și viețile. Spectatorii care au participat la întâlnirile cu regizorul și actori din film au avut ocazia să afle mai multe detalii despre realizarea acestuia.
     „Publicul a fost foarte cald de fiecare dată, iar cea mai adresată întrebare a fost dacă există șansa unei continuări, Taximetriști 2. Nu sunt în măsură să răspund, dar întrebarea în sine, e un compliment.”, mărturisește Rolando Matsangos.
     „M-a impresionat o doamnă din Cluj care a spus că face taximetrie de 23 de ani și că « așa e, așa e»; viața lor. Și băiatul din Galați care a venit după film să ne spună că l-a văzut de patru ori.”, a completat Alexandru Ion.
     Co-scenaristul Adrian Nicolae a fost impresionat, de asemenea, de reacțiile pozitive ale spectatorilor. „Publicul a primit foarte bine filmul, dar cele mai puternice reacții pentru mine au fost ale taximetriștilor care au luat cuvântul la Q&A-uri ca să spună « așa e, așa arată viața noastră ». Faptul că au simțit nevoia să apere filmul de o prezumtivă senzație a celorlalți spectatori că au văzut un exces de ficțiune m-a emoționat foarte mult.” Una din întrebările care l-au amuzat pe parcursul caravanei a fost: « De ce nu ți-ai scris și ție un personaj ca lumea, dacă tot ești scenarist și actor? »; - Pentru că mi se pare genul ăla de chestie de prost gust pe care e mai bine să o faci la al doilea film.”
(27.01.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian nicolae actor, alexandru ion, bogdan theodor olteanu, rolando matsangos, taximetristi film

Opinii: