REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul de debut “Spiral”, premiat la Festivalul de la Varșovia


     Spiral/ Spirala, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. Secțiunea le este dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, iar premiul i-a fost înmânat cineastei pe 17 octombrie, la gala de închidere a celei de-a 36-a ediții. Filmul cu Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbély și Diána Magdolna Kiss în distribuție și-a început traseul festivalier la Varșovia, unde a avut premiera mondială. 
     Vorbit în limba maghiară și filmat lângă Budapesta, după un scenariu de Cecília Felméri, Spiral este produs de Inforg-M & M Film (Ungaria) și Hai-Hui Entertainment (România). Actorul Bogdan Dumitrache, care deține rolul central, a învățat replicile în limba maghiară cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătură două dintre cele mai apreciate actrițe maghiare din noua generație: Alexandra Borbély a câștigat Premiul pentru Cea mai bună actriță al Academiei Europene de Film cu rolul din Despre trup și suflet/ On Body and Soul, iar Diána Magdolna Kiss a jucat în filme precum Tall Tales, White God, Le Grand Cahier.
     Spiral este o dramă psihologică despre dificultatea de a lăsa în urmă trecutul și despre felul în care viața noastră și ciclurile naturii sunt profund legate. Bence și Janka trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Totul lor pare să curgă armonios în acest aparent paradis, însă relația lor începe să se deterioreze și, odată cu ea, în mod bizar, viața din jurul lacului.
      "O dramă captivantă", scrie IONCINEMA. "În Spiral, morții nu se întorc, ci bântuie visele fragile ale altora", continuă publicația. "Debutul solid al Cecíliei Felméri începe cu o cameră care panoramează luciul unui lac de pescuit din Ungaria – o scenă familiară și totuși dislocată din cauza perspectivei, idei care se vor regăsi pe tot parcursul acestei drame psihologice care își găsește forța în subtilitate", scrie Eyeforfilm.co.uk.
     "Imaginea lui György Réder e în armonie cu emoțiile personajelor și creează o atmosferă unică de liniște, departe de civilizație", notează și Film New Europe, care descrie debutul Cecíliei Felméri drept "o operă matură".
Detalii: Libra Film

 
(19.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cecília felméri, festivalul de film de la varsovia 2020

Opinii: