REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul „De ce eu?”, proiectat în festivalul dedicat lui Andrei Tarkovski


Pelicula regizată de Tudor Giurgiu va fi proiectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Zerkalo (Oglinda) din Rusia (9-14 iunie).

     Evenimentul a fost iniţiat în 2007, în oraşul Ivanovo, capitala regiunii în care s-a născut şi a copilărit marele cineast Andrei Tarkovski.
Preşedintele festivalului este regizorul Pavel Lungin, multi-premiat pentru filme ca
Taxi Blues, Luna Park, Ostrov.
Cele zece titluri din competiţie vor fi jurizate de scenaristul şi regizorul francez Emmanuel Carrère (autor al romanului Limonov) şi regizorul Aleksandr Sokurov (Arca rusească, Faust), alături de Serghei Choban, Maria Mironova, Fridrik Thor Fridriksson, Ilia Kutik, Krzysztof Gierat, Pavel Kaplevici, Alina Rudnitskaia.
De ce eu? poate fi vizionat online, prin video-on-demand, pe site-ul oficial deceeu.ro. Filmul este disponibil pentru publicul internaţional, mai puţin România şi Republica Moldova, unde va putea fi accesat în curând de pe o platformă similară.
Lansat pe 27 februarie, De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 55.000 de spectatori. În Piaţa Unirii Open Air, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a strâns peste 2000 de spectatori. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi a câştigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Distribuţia este întregită de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Detalii: facebook

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: de ce eu film, emilian oprea, libra film, tudor giurgiu

Opinii: