REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmul ”Aferim!” și Florin Lăzărescu la Stockholm


     Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă filmul Aferim!, regizat de Radu Jude, marți, 24 octombrie, începând cu ora 18.00, la cinematograful Klarabiografen din cadrul Kulturhuset Stadsteatern din Stockholm. Vizionarea filmului face parte dintr-un proiect mai mare, inițiat de către Centrul pentru Studii Baltice și regiunea Europei de Est (CBEES) din cadrul Universității Södertörn și Academia Română, la care ICR Stockholm este partener. Este vorba despre un atelier internațional pe tema relațiilor dintre romi și populația majoritară din Europa Centrală și de Est de-a lungul istoriei, la care participă experți din mai multe țări europene.
     La invitația ICR Stockholm, la proiecția filmului va participa scenaristul Florin Lăzărescu, care va susține o scurtă prezentare despre tematica abordată în scenariul său, urmată și de o discuție cu publicul.
     ˮFilmul lui Radu Jude, cu un scenariu cosemnat de regizor şi de prozatorul Florin Lăzărescu, atacă problema rasismului anti-rom din România de astăzi, dar nu direct, spunând o poveste contemporană cu efect moralizator, ci relatând un episod din epoca robiei (Ţara Românească a anului 1835) despre căutarea, prinderea şi pedepsirea unui rob rom fugit de pe moşia unui boier şi trasând implicit o genealogie a raporturilor de oprimare care continuă să se reproducă şi astăzi. O confruntare făţişă fără precedent atât cu cauzele istorice ale fenomenului social încă atât de acut, cât şi cu fantasmele ideologice care supravieţuiesc practic nederanjate de producţiile artistice dintotdeauna.ˮ (Andrei Gorzo).
Detalii: icr.ro
(19.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, florin lazarescu, icr stockholm, radu jude

Opinii: