REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele distribuite de Bad Unicorn, la TIFF 2018


     La un an de la lansarea primului film în cinematografele din România (On Body and Soul / Despre trup și suflet, r. Ildikó Enyedi), Bad Unicorn revine la TIFF 2018 cu patru filme.
     În avanpremieră în România, publicul TIFF va avea ocazia de a vedea Dovlatov, cel  mai  nou  film  al  lui  Alexey  German  Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. Tot de la Berlinale vine și filmul Utoya – 22 iulie / U: July 22 (regia Erik Poppe), cel mai discutat film al acestei ediții a festivalului. Vinovatul / The Guilty (regia Gustav Möller), thrillerul bulversant care a câștigat Premiul publicului la Sundance este selectat în competiția TIFF 2018. În competiția dedicate filmelor românești, ZFR, va rula Pororoca (regia Constantin Popescu), filmul care i-a adus actorului român Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la San Sebastian.
     Dovlatov este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru Under Electric Clouds, Leul de Argint pentru Paper Soldier͟) care pentru prima dată își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70. Dovlatov urmărește  șase  zile  din  viața  renumitului  scriitor,  Serghei  Dovlatov,  a  cărui  viziune  satirică depășea  constrângerile  Rusiei  Sovietice  din  anii  ’70.  Împreună  cu  poetul  și  prietenul  său,  Iosif  Brodski,  Dovlatov  a  luptat  pentru  menținerea  talentului  și  integrității  sale,  fiind  martor  în  același  timp  la  suprimarea  celorlați  colegi  de  breaslă  de  către  un  sistem  puternic,  de  neclintit,  de  care  nu vor scăpa  decât odată cu migrarea  în  Occident. Dovlatov va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 15 iunie.
     Utoya: 22 iulie / U: July 22 (regia Erik Poppe) a fost cel mai discutat și așteptat film din competiția Berlinale 2018. Impresionanta reconstituire a masacrului de pe insula Utøya, la 7 ani de la eveniment, durează 90 de minute, dintre care 72 filmate într-un plan secvență, exact cât a durat masacrul care a dus la moartea a 69 de tineri. Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta (al cărui nume nu este menționat) a urmărit şi împuşcat pe tinerii speriați, captivi pe insula din apropiere de Oslo. Filmul va fi distribuit în cinematografele din România în luna august.
     Câștigător al Premiului Publicului la Sundance şi Rotterdam, în avanpremieră în România în competiția TIFF, vine Vinovatul/The Guilty, un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot transforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reușește imposibilul, ținându-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon. Vinovatul/The Guilty va rula în cinematografele din România în toamna acestui an.
     Pororoca, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va putea fi revăzut la TIFF în cadrul competiției Zilele Filmului Riomânesc. „Un film despre puterea tăcută a vinovăției” (Ziarul Metropolis), o poveste pe muchie de cuțit despre un tată disperat să-și găsească fiica. Într-un rol principal memorabil, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.
Dovlatov, Utoya – 22 iulie/U: July 22, Vinovatul/The Guilty și Pororoca sunt distribuite în România de Bad Unicorn.
     Detalii: Facebook
(17.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bad unicorn distribuitor, dovlatov 2018, pororoca film, the guilty film, tiff 2018, utoya – 22 iulie film

Opinii: