REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele din competiția TIFF 2017


     Competiția celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este o veritabilă zonă de conflict, cu situații provocatoare și abordări temerare.
     „Ca-n fiecare an, mă interesează să descopăr acele voci singulare și curajoase care nu joacă precaut și preferă să riște totul pe o carte. În selecția din acest an, șocul vine de unde te aștepți mai puțin, emoția arde la foc mic, dar efectele ei sunt devastatoare, dilemele morale și pariurile formale te scot din zona de confort, iar relațiile de familie sunt puse la grea încercare înainte ca situația să se stabilizeze. Adevărurile vieții și provocările ficțiunii – aceasta e aventura competiției TIFF din 2017,” conchide Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
     Chiar dacă România lipsește în acest an din competiție, există două prezențe autohtone în selecție. Actorul Alec Secăreanu are rolul principal în Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country, descris de critici ca fiind răspunsul britanic la Brokeback Mountain. Recent premiat la Sundance și la Berlin, debutul regizorului Francis Lee urmărește povestea de dragoste emoționantă, dar lipsită de sentimentalism, dintre un tânăr fermier britanic și un muncitor român. Tudor Panduru este directorul de fotografie al comediei dulce-amară Familia mea fericită / My Happy Familly (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Gross), istoria unei femei georgiene care, în seara celei de-a 52-a aniversări, decide să-și părăsească soțul și să plece de acasă, iscând un mic cutremur familial.
     Un debut provocator este cel al regizorului polonez Bartosz M. Kowalski, cu Teren de joacă / Playground, un studiu șocant despre violența infantilă, inspirat de crima a doi adolescenți britanici. O altă abordare tulburătoare asupra violenței este Tărâmul celor mici / Land of the Little People (regia Yaniv Berman), care surprinde lupta pentru teritoriu a doi dezertori cu un grup de copii pentru care războiul încetează să mai fie o joacă. Gloria / Glory (regia Kristina Grozeva și Petar Valchanov) e o fabulă socială despre dreptate și manipulare, al cărei protagonist este un muncitor binevoitor care sfârșește prin a fi o victimă a sistemului. În Hounds of Love, terifiantul debut al australianului Ben Young, o adolescentă este răpită și sechestrată de un cuplu disfuncțional.
     Alte filme din competiția oficială a TIFF 2017 sunt: Zeus (regia Miguel Calderón), Piatră pe inimă / Heartstone (regia Gudmundur Arnar Gudmundsson), Delfinii înoată spre est / Las Toninas Van Al Este (regia Gonzalo Delgado, Verónica Perrota), Vremea crizantemelor / Chrysantemums Time (regia Dmytro Moiseiev), Simularea / Simulation (regia Abed Abest) și Regele fără un ochi/ El Rey Borni (regia Marc Crehuet).
     Din juriul Competiției vor face parte, printre alții, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound), selecționer pentru BFI Southbank și consultant pentru London Film Festival, și regizorul Marian Crișan.
     Detalii: TIFF
 
(08.05.2017)

Cuvinte cheie: alec secareanu, competitia tiff 2017, mihai chirilov, tiff 2017, tudor panduru

Opinii: