REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele din Competiția Festivalului de Film de la Cannes se văd la Brăila în noiembrie


     Prima ediție a festivalului Les Films de Cannes à Brăila are loc între 15 și 17 noiembrie, la Cinema Cinefeel, cu filmele văzute și premiate în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Festivalul începe vineri, 15 noiembrie, cu filmul care a câștigat marele premiu, Palme d’Or, al celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Cannes, cu unanimitate de voturi din partea juriului condus de Alejandro González Iñárritu. Parasite, de Bong Joon-Ho este un basm modern despre inegalitățile sociale din Coreea de Sud. Șomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park, până când într-o zi existențele lor se împletesc. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg „într-un film genial, captivant și care refuză categoriile”, conform IndieWire.
     A doua zi de festival prezintă Matthias et Maxime (regia Xavier Dolan) și Dolor y Gloria (regia Pedro Almodóvar).
     Matthias et Maxime a fost selectat în Competiția oficială la Cannes anul acesta. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. Dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund și generează un mix de confuzie și emoție pentru cei doi.
     Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, marchează a șaptea colaborare a regizorului cu Antonio Banderas și i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculină. Salvador Mallo (Antonio Banderas) este un cineast aflat în plină criză creativă, afectivă și de sănătate. Redescoperindu-și trecutul, Salvador simte nevoia urgentă de a-l povesti și, astfel, își găsește salvarea. O poveste dură și emoționantă, pentru care Banderas a trebuit, conform propriilor mărturisiri, să-și suprime personalitatea ca să recreeze un alter ego al regizorului.
     Duminică publicul va putea vedea Le Jeune Ahmed, cel mai recent film al fraților Luc și Jean-Pierre Dardenne, o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Cei doi regizori realizează „un portret percutant, impregnat de o mare umanitate” (Télérama), oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat. Filmul le-a adus cineaștilor Premiul pentru regie la festivalul de pe croazetă.
     Tot duminică va fi proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obținut Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes, 2019. În Franța secolului al XVIII-lea, tânăra Marianne este angajată să facă potretul de nuntă al lui Héloïse. Însă cum aceasta din urmă refuză să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne se vede nevoită să apeleze la subterfugii pentru a realiza portretul în secret.
     Les Films de Cannes à Brăila se va încheia cu Il Traditore, cel mai recent film al lui Marco Bellocchio, prezentat în Competiție la Cannes 2019. La începutul anilor 80, războiul dintre șefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din țară și se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se țin lanț, iar apropiații lui Buscetta sunt asasinați unul câte unul. Arestat de poliția braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone și de a-și trăda jurământul de credință făcut clanului Cosa Nostra.
     Prima ediție a festivalului Les Films de Cannes à Brăila are loc între 15 și 17 noiembrie, la Cinema Cinefeel (Piața Traian, nr. 2).
Prețul unui bilet este de 15 lei.
     Detalii: https://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/braila/
(12.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dolor y gloria film, festival de film braila, filme de festival, il traditore film, le jeune ahmed, les films de cannes a braila 2019, matthias et maxime film, parasite film, portrait de la jeune fille en feu

Opinii: