REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele de văzut de Lună Plină


     În puțin peste o săptămână va începe a șasea ediție a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 și 13 august, la Biertan, județul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecție terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert.
     Filmul care va sparge gheața joi, de la ora 16.00, este verișorul din Brazilia al lui Mad Max. Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, primul lungmetraj al regizorului Homero Olivetto, are în vizor o gașcă de motocicliști dintr-o zonă aridă care își riscă viața căutând cu disperare un miracol ce le va aduce ploaia și salvarea.
     Din Finlanda vine o poveste bazată pe întâmplări reale: Lacul Bodom / Lake Bodom, regizat de Taneli Mustonen. Coșmarul oricărui camper a devenit realitate în 1960, pe malul lacului Bodom, când patru tineri au fost înjunghiați mortal în timp ce dormeau în cort. Vinovații nu au fost găsiți niciodată.
     Atmo HorroX, o producție SUA semnată Pat Tremblay, este o halucinantă experiență despre mrejele nebuniei și complexitatea realității.
     Tot din SUA vine și Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, regizat de Todd Sheets, supranumit Prince of Gore, un prolific regizor de exploitation horror. Odată ingerat, drogul Purple Neon te pune la dispoziția unei regine demon. Filmul este descris de fani ca un omagiu pentru horror-urile anilor ‘70 și ’80, cu depravare, panică stilizată, tușe speciale și ideile geniale derivate dintr-un micro-buget bine folosit.
     Vânătoare fericită / Happy Hunting (regia Joe Dietsch și Louie Gibson) este a treia producție SUA din programul Lună Plină și spune povestea unui vagabond alcoolic care se trezește în mijlocul unei vânători organizate de rednecks psihopați.
     Constrângere / Compulsión, regizat de Gonzáléz Ángel, spune povestea unei tinere timide care suspectează că prietenul său enigmatic o înșală. În căutarea adevărului, ea descoperă secrete sinistre care-i transformă viața într-un coșmar.
     Surpriza acestei ediții este aniversarea de 40 de ani a unui film care va trăi veșnic: clasicul Suspiria, un coșmar în culori de bomboană pe băț care datează din 1977, și îi aparține unicului și irepetabilului Dario Argento. O tânără balerină din America vine să studieze la o prestigioasă academie de dans din Germania și ajunge să descopere secretele tenebroase ale școlii.
     Detalii: lunaplinafestival.ro/program
(02.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dario argento, festival de film horror si fantastic biertan, film horror, luna plina biertan, suspiria film

Opinii: