REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme și cineaști români la Nisa, în 2015


     De mai mulți ani, doi cineaști – Ștefan de Fay și Florin Paraschiv, colegi de generație la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, au inițiat Săptămâna Filmului Românesc la Nisa. Cu concursul autorităților locale, la Cinematograful Mercury din Nisa sunt proiectate filme românești realizate în ultimii ani, de către cineaști din diferite generații. O selecție specială este dedicată studenților de la UNATC.
Evenimentul este un proiect al Consulatului General al României la Nisa, unde consul onorific este Ștefan de Fay, și susținut încă din 2008 de Primăria locală, Consiliul General al Alpilor Maritimi, de Centrul Național al Cinematografiei din România, Universitatea Națională de Artă Tearală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual, de Institutul Cultural Român.
Anul acesta, invitații organizatorilor au fost Nicolae Mărgineanu și Maria Ploae, care au participat la proiecțiile filmelor Binecuvântată fii, închisoare și Poarta Albă,  regizorul Șerban Marinescu și actorul Florin Zamfirescu, din echipa lungmetrajului Doar cu buletinul la Paris, Doina Marian de la ICR Paris.
Programul a cuprins lungmetrajele Aferim!, regia Radu Jude, De ce eu?, regia Tudor Giurgiu, Amintiri din epoca de aur, realizat de Cristian Mungiu, sau Kyra Kyralina, regia Dan Pița, dar și scurtmetrajele Retur, regizat de Emanuel Pârvu, Kowalski, regia Andrei Crețulescu, Dispozitiv 0068, regia Radu Bărbulescu, sau Solitudes, o coproducție România-Franța, Rezina Productions şi Strada Film, pentru care Alexandra Badea a scris scenariul, iar în rolul principal este Mădălina Constantin, actriță care locuiește în Franța.
Imaginile filmate și fotografiile sunt primite prin amabilitatea organizatorilor. 
Detalii: facebook

 
(31.10.2015)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: florin paraschiv, florin zamfirescu, maria ploae, nicolae margineanu, saptamana filmului romanesc la nisa 2015, serban marinescu, stefan de fay

Opinii: