REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme româneşti la HBO în septembrie


Producătorul HBO sărbătoreşte Premiul Emmy pentru Cel mai bun film de televiziune - O inimă normală, cu Mark Raffalo,

şi premiile Emmy pentru serialul True Detective / Detectivi din Louisiana, pe care le-am văzut si noi, iar programul pentru septembrie ne oferă premiere din toată lumea şi filme româneşti. 
Capete de afiş sunt Blue Jasmine, scris şi regizat de Woody Allen, care i-a adus Oscar pentru cea mai bună actriţă lui Cate Blanchett, Marele Gatsby, regia Buz Luhrmann, cu Leonardo diCaprio, şi documentarul american Povestea unui artist: Robert de Niro Senior.     
     Mai multe filme care au avut premiera în lunile anterioare rămân în programul lunii septembrie. Unul dintre ele este A Long Story / Marea Neagră, filmul regizoarei olandeze Jorien van Nes, a cărui poveste se petrece în Olanda şi România şi în care joacă Ioana Flora, Andi Vasluianu, Alina Berzunţeanu şi copilul Victor Copariu. O poveste emoţionantă, dar nu melodramatică, despre dramele personale şi călătoria spre vindecare. 
Tot Ioana Flora este eroina unei alte poveşti, Déjà Vu, regia Dan Chişu, cineastul care îşi asumă din nou un experiment. O zi din viaţa unui cuplu este filmată de camera fixată pe capul bărbatului, astfel încât greul jocului actoricesc rămâne în seama Ioanei Flora. 
Un alt film românesc este La limita de jos a cerului, scris de Corneliu Porumboiu şi regizat de Igor Cobileanski, povestea lui Viorel (Igor Babiac), un tânăr confuz şi fără prea multe scrupule, dar cu faţă de băiat bun. Prietenul lui, Gâscă (Sergiu Voloc), împreună cu care face trafic de droguri, are o cale de ieşire - vrea să zboare. Un aparat de zbor, încropit cu greu, îl duce doar „la limita de jos a cerului”. 
Un film pe care mulţi vor să-l revadă şi care rămâne în programul lunii septembrei e Roxanne, regizat de Valentin Hotea. Şerban Pavlu are rolul unui bărbat a cărui viaţă a fost afectată într-un mod surprinzător de o întâmplare stupidă din tinereţe, când a intrat în vizorul Securităţii pentru că asculta melodia lui Sting - „Roxanne”, la Radio Europa Liberă. Filmul este povestea unei generaţii care a crescut înainte de 1989 şi s-a maturizat după. Din distribuţie fac parte şi Diana Dumbravă, Mihai Călin, Adrian Văncică, Valeria Seciu, Anghel Damian. 
Corneliu Porumboiu este prezent şi cu un lungmetraj scris şi regizat de el, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, un film despre film şi despre calea unui creator către operă. În căutarea artistică au pornit actorii Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu, Alexandru Papadopol. 
În completarea acestui program de ficţiune sunt documentarele Doina Groparilor/ Digging for Life, regia Pavel Cuzuioc, şi Maria, realizat de Claudiu Mitcu, amândouă cu aceeaşi temă – viaţa în vecinătatea morţii. Primul este povestea unor oameni care muncesc în cimitirul “Doina“ din Chişinău, aşa cum ar munci în orice alt loc. Al doilea, Maria, este o mărturie tulburătoare despre ultimele ore din viaţa unei bătrâne. Claudiu Mitcu a filmat, cu un telefon, ce se întâmpla în jurul bunicii lui, când se adunaseră familia şi prietenii. 
Aşteptăm premiera unui alt documentar produs de HBO şi Strada Film, în co-producţie cu  Alexander Nanau Production, Toto şi surorile lui, regizat de Alexander Nanau, care este selectat în secţiunea competiţională New Directors a celei de-a 61-a ediţii a Festivalului de Film de la San Sebastian (19-27 septembrie).

Cuvinte cheie: cand se lasa seara peste bucuresti sau metabolism, deja vu, doina groparilor, filme romanesti la hbo, la limita de jos a cerului, maria claudiu mitcu, roxanne valentin hotea, toto si surorile lui

Opinii: