REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filme româneşti la HBO, în ianuarie


Premiera românească a lunii este Bucureşti, unde eşti?, realizat de Vlad Petri, în afară de episoadele noi din serialul Umbre.

     Documentarul despre protestele din Bucureşti 2012 este filmat de Vlad Petri, care a stat în mijlocul protestanţilor. Din sutele de ore de material filmat, a ales pentru această variantă finală doar 80 de minute. Desfăşurarea evenimentelor şi istoriile personale ale protestanţilor îi dau filmului valoare artistică şi istorică. Filmul aduce întrebări despre rolul spaţiului public, puterea individului şi înţelegerea democraţiei într-o societate prinsă între un trecut comunist şi un viitor nesigur. Bucureşti, unde eşti? a primit Premiul publicului la Festivalul Filmului European în 2014. 
     Printre filmele cu premiera în decembrie şi care rămân în programul lunii ianuarie la HBO este scurtmetrajul Arta, regizat de Adrian Sitaru, câştigător al multor premii la festivaluri internaţionale. După o sesiune de casting, doi cineaşti găsesc o fată de 14 ani care este vedeta perfectă pentru noul lor film. Acum trebuie să o convingă pe mama reticentă să-i permită fiicei să joace rolul unei fetiţe abuzate sexual. În distribuţie sunt Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus şi tânăra Iulia Crişan. 
Un mediumetraj aşteptat este şi Captivi de Crăciun (2010), regizat de Iulia Rugină. Scenariul este scris de echipa Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, care a creat şi poveştile din Love Building şi Alt Love Building. Filmul este povestea a patru personaje care nu se cunosc şi care sunt obligate să petreacă ajunul Crăciunului împreună, într-un mică gară de provincie, unde aşteaptă un tren blocat în zăpadă la mulţi kilometri depărtare. În distribuţie sunt Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, Bogdan Dumitrache, Constantin Cojocaru. 
Una dintre premierele lunii decembrie este şi thrillerul Kazimir (2013), regizat de Dorian Boguţă. Într-un sat izolat din Delta Dunării, diaconul Kazimir îşi foloseşte puterile misterioase ca să-i vindece pe localnici de problemele de sănătate. Dar nopţile nu mai sunt liniştite pentru el. În film joacă actorii Ion Rusu, Elias Ferkin, Iulia Verdeş, Alexandru Papadopol. Scurtmetrajul a primit Trofeul Vladutz la Festivalul Dracula Film 2014Kazimir a fost realizat în cadrul proiectului Omnibus Anonimul 10 din 2013, produs de Saga Film, în care trei actori au fost invitaţi să treacă în spatele camerei şi să devină regizori. Celelalte două filme sunt şi ele în programul lunii ianuarie la HBO: Retur, regizat de Emanuel Pârvu, şi Un duet, regizat de Andi Vasluianu. Toate cele trei scurtmetraje au fost proiectate în cadrul Festivalului Anonimul 2014
Retur este o comedie neagră care se desfăşoară în Delta Dunării, unde oamenii încă se lasă conduşi de reguli arhaice, care nu înseamnă nimic pentru nimeni, decât pentru ei. Dezgroparea morţilor după 10 ani, ca să le spele oasele, înseamnă alunecări de teren din cauza solului nisipos. Membrii unei familii din Sfântu Gheorghe se hotărăsc să ignore cererea preoţilor de a nu dezgropa niciun cadavru, gândindu-se că fac un lucru bun. În afară de umor, filmul lui Emanuel Pârvu are şi o distribuţie uimitoare: Dorina Lazăr, Constantin Cojocaru, Andi Vasluianu, Anca Sigartău, Mircea Andreescu, Andi Vasluianu, Cosmina Stratan, Dorian Boguţă. 
A treia producţie a acestui proiect, Un duet, regizat de Andi Vasluianu, este difuzat şi în ianuarie. Scurtmetrajul are o poveste cu două personaje (Ionuţ Crişan şi Mihai Calotă): un actor şi un scenarist încep să vorbească despre proiectele lor profesionale şi sfârşesc prin a-şi împărtăşi sentimentele şi frustrările. 
Putem să (re)vedem în ianuarie uimitorul documentar Toto şi surorile lui, realizat de Alexander Nanau, a cărui premieră a fost în 18 decembrie 2014. Premiat la numeroase festivaluri internaţionale, filmul este produs de Strada Film şi HBO România. După succesul Lumea văzută de Ion B, (2009), Nanau aduce o altă poveste despre supravieţuire, în care trei copii (Totonel (10 ani) şi surorile lui mai mari, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. 
Filme româneşti care rămân în progarmul HBO din ianuarie sunt Closer to the Moon, regizat de Nae Caranfil, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, regizat de Corneliu Porumboiu, documentarul Omul Pasăre (2014), realizat de Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea, şi scurtmetrajele 12 Minute (2013), regizat de Nicolae Constantin Tănase, Bad Penny (2013), regizat de Andrei Creţulescu, cu Dorian Boguţă, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu, şi Plimbare (2013), regizat de Mihaela Popescu, cu Valeria Seciu, Sergiu Costache, Ion Grosu. 
Detalii: www.hbo.ro

 
 


Cuvinte cheie: bucuresti, unde esti, film romanesc la hbo, hbo ianuarie, toto si surorile lui, umbre

Opinii: