REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme româneşti în premieră mondială la TIFF 2015


Comedii, drame, thrillere, filme de epocă şi, pentru prima dată în istoria festivalului, un horror found footage 100% independent la Zilele Filmului Românesc TIFF 2015.

31 de producţii, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secţiunea dedicată filmului românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Opt lungmetraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiţiei, între 4 - 6 iunie. Zeci de profesionişti străini din industria filmului, distribuitori, selecţioneri şi critici interesaţi de filmul românesc vor lua parte la proiecţii. Zilele Filmului Românesc la TIFF sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF. Bucureşti NonStop, al şaselea film al lui Dan Chişu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim, Cuzin Toma.
Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.
De prima vizionare cu public va avea parte şi Bondoc, un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea. Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care, la 78 de ani, se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul.
Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanău), şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).
O apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume - Fantasporto, va rula în premieră în România la Cluj. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme, folosind trei actriţe pentru a înregistra scene şi a i le trimite lui Anne, ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.
Mult-aşteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori, inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes.
Al optulea titlu din competiţie, Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.
Va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime.
O altă premieră românească este Staţia Iezer 15 033, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine. Documentarul a primit un grant în cadrul programului Transilvania Pitch Stop 2014 şi este primul proiect dezvoltat şi sprijinit financiar de TIFF care e proiectat în festival.
Clujenii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, Aferim! (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.
Ambiţioase şi surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguţă, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Creţulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar şi de tineri aflaţi la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta şi Andrei Tănase.
Competiţia se află într-o creştere substanţială, având cu 10 filme mai mult faţă de anul trecut, fapt datorat şi numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Creţulescu şi selecţionat în Semaine de la Critique la Cannes, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniştii sau Verigheta vor avea prima proiecţie cu public.
Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, şi Miroslav Mogorovic, producător şi fost director executiv al Festivalul Internaţional de Film de la Belgrad.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj.
Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite, Ambasada Regală a Norvegiei, Ambasada Coreei de Sud, Ambasada Statului Israel, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Magyar Filmunió/ Hungarian National Film Fund, Japan Foundation, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Co-producător: TVR Cluj
Detalii: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 | Instagram.com/tiffromania
 
ZILELE FILMULUI ROMÂNESC / ROMANIAN DAYS
COMPETIŢIE LUNGMETRAJ
 
Autoportretul unei fete cuminţi, r. Ana Lungu
Be My Cat: A Film for Anne, r. Adrian Ţofei
Bondoc, r. Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea
Bucureşti NonStop, r. Dan Chişu
Comoara, r. Corneliu Porumboiu
Lumea e a mea, r. Nicolae Constantin Tănase
Paşaport pentru Germania, r. Răzvan Georgescu
Toto şi surorile lui, r. Alexander Nanau
 
ÎN AFARA COMPETIŢIEI
 
Aliyah DaDa, r. Oana Giurgiu
Aferim!, r. Radu Jude
De ce eu?, r. Tudor Giurgiu
Staţia Iezer 15 033, r. Iulia Matei
Un etaj mai jos, r. Radu Muntean
 
COMPETIŢIE SCURTMETRAJE
 
Artă, r. Adrian Sitaru
Black Friday, r. Roxana Stroe
Casting Call, r. Conrad Mericoffer
Dispozitiv 0068, r. Radu Bărbulescu
Dopul scuză mijloacele, r. Mihai Ionescu
Greieri, r. Lucian Dan Teodorovici
In the House, r. Ana Maria Comănescu
Lag, r. Anton Groves
Mesagerul, r. Radu Potcoavă
Nu există-n lumea asta, r. Andreea Vălean
Omulan!, r. Matei Branea
Pavel, r. Alexandru Ranta
Profesioniştii, r. Tudor Botezatu
Ramona, r. Andrei Creţulescu
Scor alb, r. Marius Olteanu
Vacanţă la ţară, r. Andrei Tănase
Vera, r. Dorian Boguță
Verigheta, r. Gabriel Achim
 


Cuvinte cheie: competitia romaneasca la tiff 2015, festivalul international de film transilvania 2015, premiere romanesti la tiff 2015, tiff 2015, zilele filmului romanesc la tiff 2015

Opinii: