REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Filme premiate la Cannes, producții americane independente, și pelicule românești la Sebeș


     Finalul de iunie aduce caravane cu filme bune la Sebeș, acolo unde pelicule premiate vor fi în premieră în Parcul Tineretului, între 27 și 29 iunie.
     Pentru prima oară la Sebeș, American Independent Film Festival –Itinerant debutează în aer liber, marți, 27 iunie în Parcul Tineretului, cu My Salinger Year, de Philippe Falardeau, și o distribuție de zile mari – Sigourney Weaver și Margaret Qualley. Sunt anii 90 la New York, într-o agenție literară care îl reprezintă pe faimosul J.D. Salinger. Însărcinată de șefa sa excentrică (Weaver) să prelucreze corespondența lui Salinger, Joana (Qualley) decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenți fanilor scriitorului. Rezultatele sunt emoționante și pline de umor. În timp ce folosește vocea marelui autor, Joanna începe să o descopere pe a ei.
     Miercuri, pe 28 iunie, urmează Un beau matin, de Mia Hansen-Løve în cadrul Caravanei Les Films de Cannes à Sebeș. Filmul o are în rol principal pe Lea Seydoux, premiată cu Palm d’Or pentru interpretare feminină, și bine-cunoscută pentru rolul ei din seria Bond. Un Beau Matin este o poveste înduioșătoare despre natura umană, cu greșelile, regretele, bucuriile și speranțele ei. Un film turnat integral pe peliculă, care nu te lasă rece.
     Caravana Zilele Filmului Românesc 2023 ajunge în oraș pe 29 iunie, când va rula la Sebeș filmul Metronom, semnat de Alexandru Belc, care a obținut în 2022 Premiul pentru regie, în secțiunea Un Certain Regard a festivalului de la Cannes. Pelicula urmărește îndeaproape o adolescentă din Bucureştiul anului 1972. Ana are 17 ani şi visează la dragoste şi libertate. Într-o seară, ea participă la o petrecere unde prietenii ei decid să trimită o scrisoare la emisiunea Metronom, pe care toţi o ascultă clandestin la Europa Liberă. Şi deodată dau năvală agenţii Securităţii… Filmul va fi însoțit de un mesaj din partea echipei.
     Caravanele cu filme ajung între 27 și 29 iunie la Sebeș, în Parcul Tineretului, iar intrarea este liberă. În caz de vreme rea, proiecțiile se vor muta în Centrul Cultural „Lucian Blaga”.
Programul proiecțiilor:
American Independent Film Festival – Itinerant
Marți, 27iunie, 21:00,My Salinger Year, regia Philippe Falardeau, Premieră la Berlinale, 2020
Caravana Les Films de Cannes à Sebeș
Miercuri, 28 iunie, 21:00, Un beau matin, regia Mia Hansen-Løve, Cannes 2022
Caravana Zilele Filmului Românesc
Joi, 29iunie,21:00: Metronom, regia Alexandru Belc, Premiul pentru regie, Un CertainRegard, Cannes 2022
     Caravanele de la Sebeș sunt prezentate de Asociația Cinemascop, Voodoo Films, și Mobra Films, cu sprijinul Centrului Cultural „Lucian Blaga” și al Primăriei Orașului Sebeș. Proiect finanțat de Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri Europa Cinemas, Radio România Cultural.
(27.06.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: american independent film festival 2023, caravana les films de cannes a bucarest 2023, caravana zilele filmului romanesc 2023, metronom film, mobra films, voodoo films

Opinii: