REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme pentru liceeni revine cu „Mustang”


     Programul Filme pentru liceeni, derulat de Asociația Macondo împreună cu partenii lor elvețieni Lanterna Magică, revine cu Mustang.
     Mai multe despre acest proiect de educație cinematografică aflați din reportajul AaRC realizat la conferința de presă din iulie 2015 sau din materialul filmat cu ocazia primului film prezentat.
    Mustang arată povestea unor 5 surori de nedespărțit: Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay. Undeva într‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându‑se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa obscenitate a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într‑o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse.
     După vizionarea filmului, elevii au ocazia să dezbată despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru bărbați și femei în contextul prezentat de film, dar și în contextul lor personal și școlar. 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: educație cinematografică liceeni, filme pentru liceeni, mustang film

Opinii: