REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme clasice românești pe BluRay: ”Haiducii” și ”Răpirea fecioarelor”


     Cele două filme, regizate de Dinu Cocea în 1965 și 1967, sunt primele dintr-o serie de povești cu haiduci, cu mare succes de public în epocă, dar și acum, când sunt difuzate la televiziune. Scenariile scrise de Eugen Barbu și Mihai Opriș urmăresc legendele cu eroii populari, dar creează și momente dramatice sau comice, care pun în valoare actorii. Realizate cu bugete mari și cu distribuții impresionante, filmele rămân în cinemateca românească. 

     Proiectul ”Filme clasice românești pe BluRay”, al cărui manager este Andrei Enescu, își propune o recuperare a seriei cu haiduci, și nu numai. Peliculele sunt remasterizate, aduse la o calitate potrivită pentru un suport de high definition, ceea ce presupune bani și timp, cu sprijinul Consiliului Național al Cinematografiei. Primele două filme apar acum pe DVD și BluRay, însoțite de interviuri cu Dinu Cocea și Ion Besoiu, alte materiale legate de realizarea lor în anii '60.

     Lansarea a avut loc la Cinema Țăranul Român, unde a fost invitat Ion Besoiu, care era haiducul Amza în filmul din 1965. Pentru rol, actorul a învățat să călărească. Haiducii este filmat pe peliculă alb-negru de George Voicu, cu multă figurație și cascadorii.

     Răpirea fecioarelor, din 1967, îl are în rolul principal pe Emanoil Petruț, care ar fi trebuit să joace și în Haiducii, dar avea un picior rupt și l-a propus pe prietenul Besoiu să-l înlocuiască. Restul echipei a rămas: Amza Pellea, Marga Barbu, Toma Caragiu, Marin Moraru, Jean Constantin, Colea Răutu. Intră în seria de filme George Constantin, dar și o tânără și frumoasă debutantă – Aimée Iacobescu.
Așa cum fac acum marile studiouri americane, când filmează în același timp două lungmetraje dintr-o serie, Studioul Cinematografic ”București” a produs Răpirea fecioarelor și Răzbunarea haiducilor, apărute amândouă în 1967.
Seria de filme în format BluRay este distribuită de E-MEDIA, marca a firmei E-Multimedia Distribution. Următorul lungmetraj din seria ”Film clasice românești” este Pe aici nu se trece, regizat de Doru Năstase, care va apărea până la sfârșitul lui 2015.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei enescu, classical romanian films on bluray, dinu cocea, filme clasice romanesti pe bluray, haiducii film, ion besoiu, rapirea fecioarelor film

Opinii: