REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Internațional Film O’Clock: selecția competiției de scurtmetraje a primei ediții


     Luni, 8 februarie, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook a Festivalului Internațional Film O'Clock, va putea fi urmărită conferința de presă care anunță selecția oficială de scurtmetraje din competiția festivalului. Cele 15 titluri vor fi prezentate de Mirona Radu, fondator și director de festival, delegat pentru România, Ioanna Kryona, delegat pentru Grecia, Andrew Mohsen, delegat pentru Egipt, și vor fi urmate de o discuție cu criticul de film Cristi Mărculescu.
     Selecția conține 15 titluri - o animație, două documentare și douăsprezece ficțiuni, alese de un colectiv de curatori din fiecare țară participantă, care s-a concentrat pe filme ale căror autori împărtășesc o viziune artistică puternică și pe diferite forme de povestire cinematografică, reflectând valorile de bază ale festivalului – calitate și diversitate:
Bucureștiul văzut de sus / Bucharest Seen from Above, r. Andrei Ștefan Răuțu, 17 min, România
Community Gardens, r. Vytautas Katkus, 15 min, Lituania
Contraindicații / Contraindications, r. Lucia Chicoș, 19 min, România
Dummy, r.Laurynas Bareiša, 13 min, Lituania
Mthunzi, r. Tebogo Malebogo, 9 min, Africa de Sud
Opinci / My father’s shoes, r. Anton & Damian Groves, 18 min, România
One Life, r. Marija Stonyte, 19 min, Lituania
Pathologies of Everyday Life, r. Alexandros Papathanasopoulos, 11 min, Grecia
Postcards from The End of The World, r. Konstantinos Antonopoulos, 23 min, Grecia
Sunday At Five, r. Sherif El Bendary, 17 min, Egipt
The Letter Reader, r. Sibusiso Khuzwayo, 29 min, Lituania
12. The Mouse Story, r. Miltiades Christidis, 15 min, Grecia
13. The Promised, r. Ahmed Elghoneimy, 19 min, Egipt
14. Ward’s Hanna Party, r. Morad Mostafa, 22 min, Egipt
15. What Did You Dream?, r. Karabo Lediga, 19 min, Africa de Sud
     Filmele vor putea fi urmărite pe platforma Festival Scope, în perioada 27 februarie - 3 martie 2021, în toate cele cinci țări participante ale festivalului: Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud, iar biletele vor fi puse în vânzare începând de vineri, 19 februarie. Informații referitoare la posibile proiecții fizice vor fi ulterior comunicate pe website-ul festivalului.
     Scurtmetrajele din competiție vor concura pentru două premii în bani. Publicul își va alege favoritul prin vot online, Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj, în valoare de 1000 Euro, va fi acordat producătorului - persoană fizică sau juridică. Premiul special oferit de organizatori, în valoare de 600 de euro, va fi acordat regizorului cu o contribuție artistică remarcabilă la frumusețea cinematografiei contemporane.
     Selecția competițională de scurtmetraj este curatoriată de Mirona Radu (regizor, curator, România), Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud), Andrew Mohsen (critic de film, curator, Egipt), Ioanna Kryona (regizor, curator, Grecia) și Rimantė Daugėlaitė (consultant de film, Lituania). “Cred că aspectul de curatoriere al Film O'Clock face programul mai demn de încredere și mai interesant, deoarece valoarea festivalului nu este dată doar de acele filme înscrise spre a fi evaluate. Mai mult, fiecare delegat are o cunoaștere profundă a industriei cinematografice din țara sa, știe ce filme sunt produse și care sunt tendințele în storytelling, ceea ce înseamnă că filmele pe care le sugerează sunt elocvente pentru peisajul industriei cinematografice”, povestește Dian Weys, curator și delegat pentru Africa de Sud
     Proiect co-finanțat de AFCN. Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, MuzeulNațional al ȚăranuluiRomân, Cinema MuzeulȚăranului, Centrul Național de Film Lituanian, Lithuanian Short Film Agency, Romuva Cinema, Stranger Film, CătălinaRadu, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada României în Lituania. Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC.ro, filme-carti.ro, SMARK. 
     Film O'Clock este un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului, cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.
Detalii: www.FoC-IFF.com
(8.02.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucurestiul vazut de sus film, contraindicatii film, film o'clock international festival, mirona radu, opinci film

Opinii: