REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Filmului European 2015: Premiul Publicului pentru „Autoportretul unei fete cuminţi”


Filmul Autoportretul unei fete cuminţi, debutul în lungmetraj al tinerei regizoare Ana Lungu, a obţinut Premiul Publicului la finalul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Filmului European.

     Premiul Publicului, un premiu onorific şi de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost înmânat, la Cinema Elvire Popesco, de Nagy Mihály Zoltán, vicepreşedintele ICR.
Regizoarea Ana Lungu le-a mulţumit tuturor celor care au ajutat-o să ducă la bun sfârşit acest proiect, în mod special producătoarei Anca Puiu, a mulţumit publicului care a votat filmul şi a anunţat că pelicula va intra în cinematografe în data de 25 septembrie.
     Gala de închidere a Festivalului Filmului European a avut în prim-plan filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova din Bulgaria, un film despre realităţile ultimilor ani ai regimului comunist din Bulgaria şi primii ani de tranziţie. Urmărind povestea eroilor acestui film, spectatorii români au descoperit numeroase similitudini cu lucruriş şi întâmplări trăite de ei înşişi în ultimii 35-40 de ani. Proiecţia a avut loc în prezenţa regizoarei bulgare şi a producătoarei Anca Puiu (Mandragora, România), care au răspuns întrebărilor din sală, în cadrul unei sesiuni Q&A, care a fost moderată de criticul de film Andrei Rus.
Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an a Festivalului Filmului European au fost 7.000 de spectatori, care au umplut sălile celor trei cinematografe-gazdă: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Cinema PRO, plus sala ICR, unde a fost proiectat filmul de Oscar Ida.
Festivalul Filmului European a avut loc la Bucureşti (7-14 mai - Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO şi Sala ICR) şi va continua la Craiova (15-17 mai – Teatrul Colibri, plus proiecţii în aer liber în Centrul istoric), Tîrgu Mureş (22-24 mai – Cinema Arta), Iaşi (22-24 mai – Casa de Cultură Mihai Ursachi) şi Hunedoara (29-31 mai – Casa de Cultură şi proiecţii în aer liber la Castelul Corvinilor). În Bucureşti au fost proiectate 56 de filme, multe dintre acestea urmând a fi reluate în celelalte patru oraşe de pe harta festivalului.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an, este regizorul Tudor Giurgiu, cel care a realizat şi clipul de promovare al acestei ediţii.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Clorofilm, Independenţa Film, Festivalul Internațional al Educaţiei 2015, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Primăria  Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Hunedoara, Asociaţia K'arte, Teatrul Colibri, Cinema ARTA, Casa de Cultură Mihai Ursachi Iaşi, Castelul Corvinilor.
Detalii : www.ffe.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: autoportretul unei fete cuminti film, festivalul filmului european 2015, premiul publicului la ffe 2015

Opinii: