REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Filmului European 2015: Premiera „Acasă la tata”, regizat de Andrei Cohn


Festivalul Filmului European 2015 a început cu debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, Acasă la tata. Filmată în 2012, pelicula a avut un parcurs anvoios până la premieră. Totul a început cu scenariul scris de Mimi Brănescu după propria piesă de teatru. Andrei Cohn a vrut să facă filmul şi l-a plasat într-un orăşel din Dobrogea.
Un fiu rătăcitor prin Bucureşti (Alexandru Papadopol) are un moment de criză şi simte nevoia să plece acasă la tata (Florin Zamfirescu), care locuieşte cu o doamnă (Nataşa Raab) după ce i-a murit soţia. Întâlnirea nu e cordială, cei doi au multe să-şi reproşeze. Între timp, eroul se întâlneşte cu prietenul din tinereţe (Andi Vasluianu), care acum munceşte, are nevastă (Mirela Oprişor) şi copii. Drumurile se intersectează şi cu frumoasa liceului (Ioana Flora), care e vânzătoare la un magazin cu terasă şi încă nemăritată.
Relaţiile dintre aceste personaje sunt urmărite într-un crescendo bine construit şi cinematografic. De la miştocăreala de pe terasă la scena eşuată de sex sau criza familială. Actorii au partituri complexe, care evoluează de la comedie la dramă, cu râsu-plânsu şi furie. Totul se desfăşoară într-o zi, în acelaşi loc.
Imaginea este semnată de Andrei Butică, iar montajul de Andrei Iancu.
Filmul produs de Family Film Production va intra în cinematografe din toamnă.     
Imagine: Dan Ţuculescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa la tata film, alexandru papadopol, andi vasluianu, andrei cohn, festivalul filmului european 2015, ioana flora, mimi branescu

Opinii: