REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Anim’est revine la Brașov între 28 iunie – 1 iulie


     Pentru a cincea oară consecutiv, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, cel mai amplu festival de film din capitală și unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa Centrală şi de Est, aduce la Brașov cele mai noi superproducții de animație internaționale. Ediția de anul acesta, care va avea loc la Centrul Cultural Reduta, Coresi Shopping Resort și The Square, pregătește patru zile pline de proiecții pentru toate vârstele, muzică și ateliere de animație.
     Joi, 28 iunie, de la 20.00, la Centrul Cultural Reduta, publicul prezent la Brașov va avea ocazia să vadă unul dintre cele mai importante lungmetraje de animație ale anului trecut, coproducția britano-polonă Cu drag, Van Gogh / Loving Vincent (regia de Dorota Kobiela, Hugh Welchman), câștigătoarea Premiului Publicului la Festivalul de la Annecy și nominalizată la premiile Academiei Americane de Film, la Globurile de Aur și la premiile BAFTA anul acesta. Filmul va putea fi văzut în reluare în noua locație a festivalului Anim’est Brașov, Cinema One, situat în Mall-ul Coresi Shopping Resort, vineri, 29 iunie, de la 19.00.
     Un alt titlu de neratat este Vendetă în stil american/Revengeance, o aventură populată de bande de motociclişti, secte ciudate şi poliţişti corupţi, în regia cunoscutului Bill Plympton, supranumit regele animației independente. Lungmetrajul de animație va putea fi văzut sâmbătă, 30 iunie, de la 18.00, la The Square, clubul oficial al Anim’est Brașov.
     Centrul Cultural Reduta pregătește și anul acesta una dintre cele mai îndrăgite nopți din cadrul festivalului Anim’est, Creepy Animation Night, noaptea scurtmetrajelor de animație horror și bizare, selecționate din toate colțurile lumii și dedicate publicului adult amator de senzații tari.
     Secțiunea Minimest, dedicată celor mici, este și ea prezentă în programul ediției de la Brașov cu câteva dintre cele mai îndrăgite filme de animație pentru copii: Incredibila poveste a perei uriașe/The incredible journey of the Giant Pear, bazată pe cartea marelui autor de benzi desenate Jakob Martin Strid, Școala iepurașilor/Rabbit School, nominalizat la Premiul Ursul de Cristal la Berlinale 2017, în secțiunea Generation Kplus, o poveste despre peripețiile iepurașului Max la misterioasa școală a iepurașilor de Paște, Aventuri fără pereche/Oddsockeaters, animația despre micile creaturi mâncătoare de șosete, selectată la festivaluri de profil de renume, precum Anima Mundi și Karlovy Vary, precum și o selecție de scurtmetraje despre despre prietenie, curaj, despre diferenţele dintre oameni, despre magie sau despre muzică.
     De asemenea, copiii cu vârste între 8 – 12 ani vor putea să participe la o serie de ateliere de animație stop-motion sub îndrumarea lui Ion Aramă, regizor, ilustrator şi animator. Părinții interesați de aceste ateliere sunt rugați să trimită un e-mail la adresa ion@estenest.ro. Înscrierea este gratuită.
     Festivalul Anim'est Braşov este organizat de Asociaţia Este'N'Est şi de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Centrul Cultural Reduta.
 


Galerie Foto

Opinii: