REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFeminitate și feminism, echitate și justiție socială la One World Romania 2021


     One World România revine în 2021 cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la București, între 21 și 30 mai, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 31 mai și 6 iunie.
     Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci. Ediția a 14-a a festivalului One World România va celebra luptele femeilor din întreaga lume, va prezenta principalele probleme cu care acestea se confruntă și va chestiona motivele care nu au permis încă obținerea unei echități sociale. 
„Majoritatea filmelor incluse în selecția din acest an au fost realizate de femei, ceea ce e doar parțial intenționat: există, de decenii bune, mult mai multe realizatoare de filme documentare decât de filme de ficțiune, ceea ce merită în sine analizat. De ce formatul de film documentar a fost unul în care femeile au putut să activeze mai bine? Care au fost și care sunt condițiile care le-au predispus să facă mai degrabă o carieră pe acest teren, iar nu pe cel al ficțiunii, în continuare dominat de bărbați?” se întreabă și ne întreabă directorii artistici ai festivalului, Vanina Vignal și Andrei Rus.
     Seria de vizualuri din acest an, realizată de Maria Drăghici, pornește de la imagini din filmografia impresionantă a cineastei germane Ulrike Ottinger și ilustrează tocmai această diversitate de ipostaze ale feminității.
     Pentru a confrunta aceste subiecte și multe altele legate de statul de drept și de justiție socială, de drepturile persoanelor LGBTQ+, ori de refugiați și imigranți, dar și pentru a face un tur de orizont al peisajului filmului documentar actual, One World România propune peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj, majoritatea în premieră în țara noastră, care asociază critica socială căutărilor la nivel formal și narativ. Competiția va cuprinde cele mai incitante zece filme din selecția de anul acesta, și va fi arbitrată de două jurii: unul format din cinci profesioniști de talie internațională și unul din liceeni din întreaga țară, care vor participa de asemenea la un training intensiv coordonat de cineasta Cristina Haneș și la selecția Super, festivalul de filme făcute de adolescenți.
     Ca în fiecare an, One World România va prezenta o retrospectivă a unei cineaste legendare și mai multe focusuri legate de tema principală a festivalului.
     Abonamentele pentru perioada 21-30 mai, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.
     Organizator: Asociația One World Romania. Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer. Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați. Parteneri culturali: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut, Centrul Ceh București, Festivalul SUPER, KINEDOK. Partener logistic: DHL Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh București
(11.03.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei rus, centrul ceh bucuresti, cristina hanes, one world romania 2021, vanina vignal

Opinii: