REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmExpoziţie Isabela Petraşincu


     Elegante siluete negre cu capul în colivie, clovni şi un autoportert din 1955 au răsărit pe simezele Galeriei Orizont a Uniunii Artiştilor Plastici.
O serie de desene viu colorate aduce aminte de animaţiile anilor ’70, când artista Isabela Petraşincu lucra la Studioul Animafilm şi lua premii la marile festivaluri de animaţie. Expoziţia “Pe aripile timpului” este deschisă până în 23 februarie.
Generaţia de animatori din anii ’70 s-a adunat la vernisajul expoziţiei de grafică şi acuarelă a colegei Isabela Petraşincu. Artista octogenară este un spirit creativ şi plin de bucurie, manifestat în lucrările plastice de acum, majoritatea fiind deja rezervată de colecţionari.  
Regizorul Ion Truică a deschis evenimentul, la care au venit Victor Antonescu, Mihai Şurubaru, Liliana Petruţiu şi mai tânărul lor coleg Radu Igazsag.
     Absolventă a Facultăţii de Arhitectură, Isabela Petraşincu este realizator al multor filme de animaţie şi artist plastic. A început ca scenograf şi desenator la Studioul Animafilm, iar din 1970 a lucrat ca regizor. Filmul său Parada cifrelor (1973) a primit Marele premiu Delfinul de Aur la Festivalul de la Teheran. A primit Premiul ACIN pentru regie, cu filmul Trenuleţul (1989).
O scurtă istorie a filmului românesc de animaţie, realizată de Fundaţia Arte Vizuale, are mai multe referiri la realizările Isabelei Petraşincu, cu accent pe Poveste cu gheme de lână, selecţionat la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, în 1987.
Între 1975-2000 a participat la 17 expoziţii de scenografie de film de animaţie (Lundt, Annecy, Viena). Isabela Petraşincu a predat cursuri de regie de film de animaţie la UNATC şi la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”.
 

Cuvinte cheie: animatia romaneasca, ion truica, isabela petrasincu, mihai surubaru, radu igazsag

Opinii: