REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmExpoziție de fotografie și pictură ”Experimentul Pitești” la TNB


     Filmul artistic independent Experimentul Pitești, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, a avut Proiecția de Gală în Sala ”Ion Caramitru” a TNB, pe 9 martie 2022 si a fost un eveniment In Memoriam Ion Caramitru.
     Proiectul filmului Experimentul Pitesti pregătește o serie de evenimente cultural-educative, care se vor desfășura pe perioada întregului an.  Al doilea eveniment din această serie, după proiecția de gală, este o expoziție de pictură și fotografie, deschisă publicului între 17 martie si 3 aprilie, la Teatrul Național din Bucuresti, Foaierul Media. Dublul vernisaj va avea loc sâmbătă, 19 martie, începând cu orele 18.00
     O selectie de 250 de fotografii (selectate de către directorul de imagine al filmului Experimentul Pitesti, Marius Donici) ce prezintă momentele filmărilor lung-metrajului vor fi expuse  în premieră absolută în foaierul Sala Media. Fiecare fotografie beneficiază de un text explicativ si o contextualizare de timp si spațiu.  Studenții si elevii sunt foate incurajati să viziteze această expoziție de fotografie documentară. 
     Expoziția de pictură care porneste de la 3 lucrări semnate Fag Negrescu, student închis la Pitești între 1949-195. Operele, atât artistice, cât și istorice, sunt descrise într-un material video de către Rodica Mazarini (nora Generalului Nicolae Mazarini) care a primit lucrările în dar, chiar de la Fag Negrescu. Expoziția de pictură însumează și un numar de artiști plastici contemporani, care susțin aceasta cauză cu lucrările lor inspirate de subiectul Experimentul Pitesti. Printre aceștia enumerăm pe: Costel Iarca, Dorin Apreutesei, Geanina Miron, Adrian Sia Saba, Ionut Constantin, Nora Cupcencu. Multe dintre aceste lucrări i-au fost donate Victoriei Baltag încă din 2014, pentru a le licita si contribui la necesarul financiar producției lung-metrajului Experimentul Pitești. Lucrări se pot licita,  iar fondurile colectate merg la proiectul de film.
 
(18.03.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: experimentul pitesti film 2022, victoria baltag

Opinii: