REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmExpoziţie Costumele din “AFERIM!”


Costumele create de Dana Păpăruz pentru personajele din filmul AFERIM!, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi la AFI Palace Cotroceni din București.

Costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX. “Realizarea lor a durat aproape 6 luni, timp în care s-a muncit intens la documentare, apoi concept şi confecţionare. Pentru producerea costumelor au lucrat peste 30 de oameni (croitori, asistenți, oameni de patină, costumieri, meşteri populari, manufacturieri) şi am colaborat cu patru consultanţi specializaţi în vestimentaţie civilă şi militară”, a declarat designerul Dana Păpăruz. “Pentru acest film au fost realizate aproape 2000 de costume, iar bucureştenii care vor ajunge în săptămânile următoare în AFI Palace Cotroceni vor putea vedea unele dintre cele mai reprezentative piese vestimentare, atât pentru film, cât şi pentru perioada în care se întâmplă acţiunea lungmetrajului regizat de Radu Jude”, a mai adăugat Dana Păpăruz. 
AFERIM ! va fi lansat pe 13 martie în cinematografele din România, la o lună  după ce a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. 
Remarcate de criticii de specialitate , costumele sunt expuse în perioada următoare la intrarea FAR din cadrul complexului comercial AFI Palace Cotroceni. În cadrul expoziției, pot fi văzute hainele purtate de Teodor Corban (zapciul), Mihai Comănoiu (fiul zapciului, dorobanţ),  Cuzin Toma (rob), Alexandru Dabija (boier), dar şi alte costume pe care publicul le va recunoaşte în film. Scenografia expoziţiei este semnată de Adrian Cristea. După absolvirea secţiei Design din cadrul Universităţii de Artă Bucureşti, Dana Păpăruz a lucrat ca designer de costume și supervizor la peste 300 de reclame şi numeroase producţii româneşti şi americane : Side Show (2000, regia Thom Fitzgerald), Princess of Thieves (2000, regia Peter Hewitt), producţia BBC Catherine the Great (2005, regia John Paul Davidson, Paul Burgess), Borat (2005, regia Larry Charles). Dana Păpăruz a semnat şi costumele filmului După dealuri (2012, regia Cristian Mungiu). 
AFERIM! este o producție Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages, cu sprijinul UCIN, ARCUB. 
Detalii: facebook
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, aferim film, expozitie costume aferim la afi cotroceni, hi film, premiera aferim 13 martie, radu jude

Opinii: