REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Există o bucurie a anonimatului


     Deliberat nu vreau să particip la filmări. Nu vreau ca, odată ajuns materialul la montaj, să fiu legată afectiv de chinul unei zile de filmare, care poate cădea printr-o simplă tăietură. Aşa pot fi mai detaşată şi — de ce nu? — mai crudă. Cel mai greu e să montezi când ai material bun, cu multe variante, când regizorul e şi el indecis şi trebuie optat, renunțat...
     Recent am desprins din mărturisirile unui monteur american (Joseph Mascelli) — comparația între montajul de film şi tăierea, şlefuirea şi monarea unui diamant brut. Da, la montajul unui film se înlătură, se îndepărtează părțile nefolositoare, se șlefuieşte, se pune în valoare ceea rămâne, adică filmul aşa cum ajunge la public.
     Îmbinarea locurilor şi timpurilor în așa fel încât spectatorul să nu simtă bucățile filmate independent, unitatea şi fluența povestirii trebuie să fie asemeni cu îmbinarea fețelor unui diamant, de o geometrie perfectă, fără goluri, fără plusuri, doar astfel întregul dând o strălucire deplină.
     Bucuria meseriei vine, cred eu, şi de la anonimatul ei. În montaj nu trebuie să existe vedete. Îți ajunge prețuirea omului (regizor) cu care lucrezi. Prețuirea aceasta îți dă încrederea să lucrezi mai departe. Și liniștea. Montajul trebuie făcut într-o linişte psihică şi sufletească desăvârşită. Dacă n-aş fi făcut montaj şi n-aş fi iubit filmul, mi-ar fi plăcut să cânt într-o orchestră simfonică.
     Meseria de monteur nu se învată de la o singură persoană. De la Eugenia Gorovei, la care am fost asistentă, am învățat ce nu trebuie să fac. Am început să lucrez ca monteur sef mult mai târziu decât alți colegi. Nu m-am apucat să montez independent decât după ce am stăpânit foarte bine tehnica, după ce ea a devenit un reflex (mai ales la filmele cu sunetul în priză directă sunt multe probleme complicate). Am citit mult despre cinema, nu cu ochi de critic, ci de monteur şi cred că acest lucru m-a ajutat; ca şi activitatea didactică de la cursurile post-liceale din Buftea.
     În prezent, când mulți din membrii echipei sunt preocupați doar de deviz, economii, probleme de producție, monteurul e cel care luptă pentru calitatea filmului. Și nu există mai mare bucurie decât să lucrezi cu un regizor care vrea şi reuşeşte să facă un film bun.

 
(Magazin estival Cinema 1981)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: maria neagu, montaj de film, monteuza

Opinii: