REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmEvenimente speciale și filme la TIFF 2018


     Dansul, muzica și moda conectează publicul de toate vârstele la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film  Transilvania. În câteva zile, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice va da startul unui maraton de proiecții speciale, premiere mondiale, evenimente în aer liber, expoziții aniversare și petreceri legendare, organizate în nu mai puțin de 13 spații-partenere.
     Programul complet al acestei ediții este disponibil pe site-ul festivalului, iar biletele la toate proiecțiile și evenimentele pot fi achiziționate direct de pe tiff.eventbook.ro și prin intermediul aplicației TIFF, disponibilă în curând pe App Store și Google Store.
     Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog cu vocaţie, Gigi Căciuleanu este o voce originală şi profundă a dansului contemporan.  Pe 30 mai, Casa de Cultură a Studenților va găzdui lansarea volumului GIGI CCIULEANU – Omul Dans, de Ludmila Patlanjoglu, o carte-album cu mărturii, gânduri, confesiuni, poeme și desene ce dezvăluie o faţă tainică a artistului, realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean și susținută de Institutul Cultural Român. Pentru acest eveniment, Gigi Căciuleanu a realizat recitalul extraordinar Text Shop, un one-man-show ce propune o formă originală de contact direct cu publicul. Organizat în colaborare cu JTI, evenimentul va continua cu proiecția documentarului Bobbi Jene (regia Elvira Lind), distins cu Premiul Juriului la Tribeca.
     Sub emblema Film și Politică, cinefilii vor descoperi povestea victimelor dictaturii lui Franco, care încă luptă pentru dreptate pe 27 mai, de la ora 15.30, la Cinema Florin Piersic. Filmat de-a lungul a şase ani, Tăcerea celorlalți (El silencio de los otros/The Silence of Others, regia Almudena Carracedo, Robert Bahar) redă eforturile victimelor şi ale supravieţuitorilor în timp ce organizează „Procesul argentinian”, refuzând să dea uitării crimele împotriva umanităţii. De o proiecție specială, organizată în parteneriat cu Sports Festival, va avea parte și documentarul John Mcenroe: Imperiul perfecţiunii (L’empire de la perfection/ In the Realm of Perfection, regia Julien Faraut), un film-eseu captivant despre legendarul tenisman John McEnroe, care va rula pe 28 mai, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților.
     Pe 29 mai, după lăsarea serii, publicul TIFF va urmări în premieră mondială documentarul Dacii liberi (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan. Proiectat în aer liber în decorul fantastic de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha), documentarul abordează într-o manieră inedită cele mai controversate subiecte legate de naționalism, urmărind intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite. Evenimentul va începe de la 20:30, cu un concert-eveniment susținut de URMA, formația de rock alternativ, originară din Cluj-Napoca.
     De ziua lor, cei mai tineri dintre cinefili vor avea parte de proiecții speciale dedicate. Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără și se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, o producție românească proiectată în premieră mondială la TIFF, pe 1 iunie, la Cinema Florin Piersic. În aceeași zi, cu intrare liberă, publicul mai poate urmări Povești în mișcare (Moving Stories), cel mai recent film al regizorului Rob Fruchtman, în care lumea dansului unește copiii din medii defavorizate.
     O tradiție la fiecare ediție a festivalului, TIFF dedică în 2018 proiecția cu scop caritabil copiilor de la Școala Nicolae Iorga din Cluj Napoca. Toate fondurile obținute din biletele vândute pentru proiecția de joi,  31 mai, de la Cinema Florin Piersic, a producției nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin Insulta (L’insulte, regia Ziad Doueiri) vor fi direcționate către proiectul de dotare si amenajare a unei săli de cinema și activăți media în această școală.
     La 100 de ani de la nașterea legendarului Ingmar Bergman, amatorii de modă vor avea ocazia să admire o expoziție specială inspirată de costumele din filmele cineastului suedez, create de studenții Universității de Artă și Design din Cluj. Vernisajul va avea loc pe 27 mai, la Casa de Cultură a Studenților, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului. Tot în cadrul programului TIFF Fashion, documentarul Westwood: Punk, Icon, Activist (regia Lorna Tucker) va oferi publicului detalii spectaculoase din viața fascinantei Vivienne Westwood, designerul care redefineşte moda britanică de peste patru decenii.
     Iubitorii de operă sunt invitați să savureze documentarul Maria by Callas, regizat de Tom Volf, care include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de cea mai mare soprană a secolului XX.
     O surpriză pentru cinefilii amatori de heavy metal, Heavy Trip (regia Jukka Vidgren, Juuso Laatio) urmărește aventurile bizare ale unei trupe de metaliști finlandezi, hotărâți să cânte cu orice preț pe scena unui festival de gen din Norvegia.
     Proiecția specială dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, eveniment devenit tradiție în ultimii 10 ani la TIFF, va oferi publicului șansa de a umări, într-o versiune special accesibilizată, Un pas în urma serafimilor (One Step Behind The Seraphims). miercuri, pe 30 mai, de la ora 19:30, la Cinema Mărăști.
     Detalii: www.tiff.ro 
(18.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: evenimente speciale tiff 2018, strajerii film, tiff 2018, un pas in urma serafimilor film, vivienne westwood

Opinii: