REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



ESTE FILM Festival revine în 2023: 10-14 mai, ediția a șaptea


     ESTE FILM Festival revine între 10 și 14 mai la Sibiu, cu o selecție de filme europene apreciate internațional, cu competiție de scurtmetraje, dar și cu filme românești lansate în premieră națională sau locală. Spațiul de proiecție principal de anul acesta este Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, hubul festivalului, la care se adaugă Sala Oglinzilor de la Forumul German – transformată în sală de concert, dar și în dormitor cu filme - și Consomme Bistro, un spațiu fermecător și intim, devenit pentru prima oară spațiu de proiecție ESTE FILM Festival.
     Deschidem a 7-a ediție cu un film românesc, TIGRU, proiectat în avanpremieră națională. Proiecția va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 20.00, la sala mare a Centrului Cultural "Ion Besoiu" Sibiu. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizorului Andrei Tănase, a actorului Alex Velea și a producătoarei Irena Isbășescu.
TIGRU spune povestea Verei, în vârstă de 31 de ani, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvani, măcinată de probleme personale și în pragul unei căderi nervoase. Un tigru de la Zoo evadează, iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul a fost nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D'Angers 2023.
     Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a patra ediție și aduce publicului 8 scurtmetraje selecționate de Iulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu prezent la festival va alege câștigătorul.
     În secțiunea Film Românesc avem ocazia să vedem și lungmetrajele Spre Nord, Boss și  Almanah Cinema. Șase filme scurte, în regia lui Radu Jude.
     De asemenea, vom găzdui și anul acesta filmele LUX Audience Award, cu intrare liberă, iar secțiunea In Frame va fi dedicată filmului norvegian.
     În cadrul secțiunii Best of Europe vor fi proiectate titluri precum Cei opt munți care a câștigat Premiul juriului la Cannes în 2022 și Saint Omer, film francez câștigător al Leului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 2022. Subsecțiunea Outside Europe aduce filmele Toate fricile lui Beau și Oldboy, regia Park Chan-wook, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes în 2004.
     Anul acesta la CinExplorez copiii și adolescenții vor avea ocazia să vadă animații precum Aventurile lui Pil și Icar – băiatul care a zburat prea aproape de soare, dar și documentarul Alis, această proiecție fiind urmată de discuții moderate de un psiholog.
     O noutate anul acesta reprezintă organizarea primei ediții LINE-UP: International Academy & Networking for Festival Managers, primul proiect de acest gen din România, realizat în coproducție cu alte 2 țări partenere, Serbia și Republica Moldova. Proiectul e conceput ca o întâlnire anuală între manageri de festivaluri de film și teatru, profesori universitari și studenți dornici să se lanseze în acest domeniu.
     În acest an, festivalul va combina mai multe arte, astfel încât spectatorii se vor putea bucura de momente muzicale oferite de The Eclectors și Elven Bird, precum și de o expoziție foto ce îi are în prim-plan pe invitații de la ESTE FILM Festival din 2022, surprinși prin obiectivul lui Vlad Dumitru. Biletele la festival pot fi achiziționate online prin Eventbook și din incinta Centrului Cultural “Ion Besoiu” Sibiu, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă, 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți, din cadrul secțiunii CinExplorez și 30 de lei pentru evenimentele speciale Dormitorul cu Filme și Concert Elven Bird.
     ESTE FILM Festival ediția a 7-a este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* Cu sprijinul: LUX Audience Award, Parlamentul European, Ambasada Regală a Norvegiei, Institutul Norvegian de Film, Nordic Film Festival, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Autonom Sponsori principali: Colt Technology Services, Groupama, Jaeggi Industries, ifm Sponsor de tradiție: Marquardt Sponsor secțiune Best of Europe: Vitesco Technologies Sponsori: KeepCalling, Cheia Parteneri: Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, Enjoy Art Studio, Atelier Good Wood, My Continental, Continental Forum, Forumul German Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, SaltSibiu, Cărturesti, Nod Prăjitoria de Cafea, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Centrul Cultural Maghiar Sibiu Parteneri media: Goodtime magazine, RockFM, Zile și Nopți, All About Romanian Cinema.ro, Munteanu Recomandă, Cinefan, Sibiul in Imagini, Profil Cultural
 
(24.04.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: almanah cinema. sase filme scurte, boss film, centrul cultural ion besoiu sibiu, este film festival sibiu, spre nord film, tigru film

Opinii: