REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmElina Löwensohn, de la „Lista lui Schindler” la „Miracolul din Tekir”


     Născută în România, Elina Löwensohn este fiica unei dansatoare din București. După moartea tatălui ei, un evreu fost deținut într-un lagăr de concentrare, mama ei a emigrat în America.
     A studiat artele dramatice în New York, primul său rol important fiind cel din Lista lui Schindler.  Ulterior, cariera ei a crescut fulgerător, în prezent Elina Löwensohn având peste 80 de filme în portofoliu dintre care amintim: Un long dimanche de fiançailles (regia Jean-Pierre Jeunet), Vénus noire (regia Abdellatif Kechiche), I'm Not Rappaport (regia Herb Gardner), Quicksand (regia John Mackenzie), Le concile de pierre (regia Guillaume Nicloux), Lourdes (regia Jessica Hausner) sau Sex Traffic, unde a jucat alături de Anamaria Marinca.
     Ruxandra Zenide, regizoarea filmului Miracolul din Tekir, a fost fascinată de Elina Löwensohn încă din 2004, când a văzut-o în Amateur (1994), filmul lui Hal Hartley. „Îmi aduc aminte că am scris un scenariu de scurtmetraj cu fratele meu, în care ea avea un rol principal. Nu i l-am trimis niciodată, era destul de inaccesibilă pentru mine în acel moment, nu făcusem nici un film,” povestește Ruxandra Zenide. A întâlnit-o câțiva ani mai târziu, la Festivalul de la Namour. „Am abordat-o timid, dar generozitatea ei m-a făcut să mă simt imediat bine. Am știut că voi lucra cu ea, dar nu și când sau în ce proiect. Când i-am trimis scenariul filmului Miracolul din Tekir a fost foarte entuziastă. I-a plăcut misterul și aspectul de poveste, faptul că nu era un film realist. Ca și mie, Elinei îi place stilizarea, este sensibilă la ritmul și melodia unui dialog. Simte dacă o notă muzicală poate suna just sau fals.”
     În filmul Ruxandrei Zenide, Elina Löwensohn joacă rolul lui Lili, o femeie foarte bogată, venită în România pentru a găsi o soluție mai puțin convențională pentru problema ei: nu poate rămâne însărcinată. Astfel, ajunge să o cunoască pe Mara (Dorotheea Petre), cea care ar putea să facă un miracol pentru ea.
     Miracolul din Tekir se lansează în cinematografele din România pe 4 martie, fiind distribuit de Ultraviolet Media. Prezentat în premieră internațională la Zurich Film Festival, lungmetrajul a fost premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.
     Detalii: Facebook
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorotheea petre, elina löwensohn, miracolul din tekir film, ruxandra zenide

Opinii: