REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Efecte speciale pentru „Hercules”


     


     Patru tehnicieni din Gheorghieni -  Szilard Gergely, Laszlo Gergely, Claudiu Zoltan Medve şi Florin Cătrinoiu, au creat efecte speciale pentru blockbusterul american Hercules, regizat de Brett Ratner, cu Dwayne Johnson în rolul principal. Filmul a avut premiera de curând în România şi este distribuit de Forum Film.
Complexitatea efectelor speciale a solicitat zeci de oameni şi o jumătate de an de muncă pe platourile de filmare din Budapesta. O parte din recuzită a fost prezentată de echipa românească la avanpremiera filmului de la Bucureşti.
Fraţii Laszlo şi Szilard Gergely sunt freelanceri, tehnicieni cu experienţă impresionantă, iar Claudiu Zoltan Medve şi Florin Cătrinoiu sunt la prima producţie internaţională. Înainte de Hercules, Laszlo Gergely a lucrat pentru Underworld (2003), Spărgătorul de nuci 3D (2009) şi World War Z / Ziua Z Apocalipsa (2013). Szilard Gergely a lucrat la Underworld (2003), München (2005) şi Spărgătorul de nuci 3D (2009). Filmografia şi calitatea lucrărilor îi determină pe producători să îi solicite.
“Eu am mai lucrat cu echipa lui Neil Corbould, supervisor efecte speciale, la filmul World War Z. Americanii nu au avut nimic în comun cu acest film în privinţa efectelor, toate au fost executate de englezi şi unguri. În momentul alegerii unei persoane, de obicei se uită la experienţă”, spune Laszlo Gergely.
Colaborarea cu regizorul Brett Ratner, care este şi producător al filmului, a fost destul de dificilă, mărturiseşte Laszlo. Miza era destul de mare. Hercules a avut un buget de 100 de milioane de dolari şi a recuperat jumătate în prima săptămâna de rulare în cinematografe.
Cei patru sunt acum la Gheorghieni, se odihnesc după o perioadă intensă de lucru şi aşteaptă alte oferte.  


 

 
(4.08.2014)

Cuvinte cheie: claudiu zoltan medve, efecte speciale hercules, florin catrinoiu, hercules, laszlo gergely, szilard gergely

Opinii: