REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmEducaTIFF – Săptămâna Filmului pentru Elevi la Cluj


     Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi TIFF vor desfăşura în perioada 16 – 20 noiembrie 2015 cea de-a 2-a ediție a Săptămânii Filmului pentru Elevi, parte din programul de educație cinematografică EducaTIFF.

     „Inițiat în 2014, evenimentul Săptămâna Filmului pentru Elevi s-a bucurat de un succes neaşteptat, fapt ce subliniază interesul crescut al profesorilor pentru educaţia cinematografică a elevilor. Anul trecut, peste 3.000 de elevi si profesori, de la 37 de unități de învățământ din județul Cluj, au participat la prima ediție a evenimentului. Efortul depus pe parcursul celor 7 ediţii EducaTIFF a fost recompensat pe măsură: profesorii din judeţul Cluj au devenit partenerii noştri şi asta este cea mai mare reuşită!”, a declarat Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.
     Anul acesta, organizatorii au pregătit 10 filme alese pentru categoriile de vârstă 6+, 11+, 15+, urmate de discuții post-vizionare cu Raluca Bugnar – jurnalist clujean și redactor al site‑ului CinemaRX.ro.
     EducaTIFF este primul program de educație media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică și de a influența primii pași către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educație media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant și adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt și cei mai vulnerabili.
 
Programul evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi 2015 | Cinema Victoria

Luni 16 noiembrie
11:00 | TĂRÂMUL VISURILOR (SUA, 2013, Dramă, recomandare vârstă 11+)
     Tărâmul visurilor este povestea lui Hushpuppy, o fetiță de șase ani care locuiește într-o comunitate izolată, separată de civilizație printr-un baraj care îi mărginește universul: Bathtub / Cada. Hushpuppy locuieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlanţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.  
13:30 | TOTO ȘI SURORILE LUI (România, 2014, Documentar, recomandare vârsta 15+)
     Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.
 
Marți, 17 noiembrie
11:00 | ORĂȘELUL ALANDALA (Germania, 2015, Familie, recomandare vârstă 6+)
     Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vârstă sunt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrâni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să-şi elibereze bunicii şi să readucă totul la normal.
13:30 | REȚEAUA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
     În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest "trafic". Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.
 
Miercuri, 18 noiembrie
11:00 | HOTEL TRANSILVANIA 2 (SUA, 2015, Animație, recomandare vârstă 6+)
     În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puţin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monştri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi şi vampir.
13:30 | MACONDO (Austria, 2014, Dramă, recomandare vârstă 15+)
     Povestea urmărește viața unui copil cecen de 11 de ani, numit Ramasan, care locuiește cu mama sa, după moartea tatălui său în luptă. Când un fost soldat, care a luptat alături de tatăl său, apare în viața lui, Ramasan nu poate să nu se întrebe cum a fost tatăl său, pe care abia l-a cunoscut.

Joi, 19 noiembrie
11:00 | ALBINUȚA MAYA. FILMUL (Australia – Germania, 2015, Animație, recomandare vârstă 6+)
     Albina proaspăt eclozată Maya este o mică furtună, care nu respectă regulile stupului. Una dintre aceste reguli este să nu aibă încredere în viespile care trăiesc dincolo de luncă. Când Jeleul Regal este furat, viespile sunt suspectate şi Maya este considerată complicea lor. Nimeni nu crede că ea este o victimă inocentă şi nimeni nu va sta alături de ea, cu excepția celui mai bun prieten al ei, bunul Willy.
13:30 | ALIYAH DADA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
     O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
 
Vineri, 20 noiembrie           
11:00 | ÎN CĂUTAREA LUI SUPERMAN (Suedia – Finlanda – Irak, 2014, Dramă, recomandare vârstă 11+)
     La începutul aniilor '90, regimul lui Saddam Hussein a făcut presiuni mari asupra regiunii kurde din Irak. Doi kurzi vagabonzi văd Superman la primul cinematograf din oraş şi se hotărăsc să se ducă în America. Ca să ajungă acolo au nevoie de paşapoarte, bani şi mult noroc. Din nefericire, nu au de niciunele, dar tot îşi încep călătoria spre visul american.
13:30 | UN ETAJ MAI JOS (România, 2015, Dramă, recomandare vârstă 15+)
     După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.
 
     Accesul la proiecții se face pe baza unui bilet la preţ redus, în valoare de 5 RON. Pentru elevi de la şcoli speciale sau şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, pe bază de rezervări: ramona@tiff.ro, 0733.735.915


Galerie Foto

Cuvinte cheie: educatiff 2015, educatiff cluj, program de educație cinematografică, saptamana filmului pentru elevi 2015

Opinii: