REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“După nouă sau zece ore”, scurtmetraj scris și regizat de Răzvan Dutchevici


     Într-o seară friguroasă de decembrie, la intersecția străzilor Arcului și Armenească, Andrei Ciopec se dă cu skateboardul, ocolind membrii echipei lui Răzvan Dutchevici care se pregătesc de filmare. Scenarist și regizor, Răzvan realizează un scurtmetraj, După nouă sau zece ore, în cadrul programului Film Plus, inițiativa lui Paul Negoescu și a Anei Drăghici pentru tinerii regizori independenți, finanțată de Centrul Național al Cinematografiei.
     Scenariul e inspirat de o poveste personală a lui Răzvan, o ceartă cu iubita la o petrecere. Prietenii încearcă să-i împace, dar tensiunea e mare, oamenii spun vorbe grele la nervi. Ca să arate cât mai veridic, Răzvan i-a împrumutat propriile haine lui Andrei Ciopec. Actorul s-a îmbrăcat cu ele timp de o săptămână și s-a plimbat cu skateboardul prin oraș, ascultând la căști muzica trupei Red Hot Chili Peppers, pentru a-și înțelege mai bine personajul. Dintr-un mic accident de bucătărie, Mia Crișan și-a marcat personajul cu un bandaj la degete, iar Mădălina Oprescu și-a machiat îndelung ochii, pentru că sunt multe secvențe în care plânge. Și multe duble.
     Toată echipa este alcătuită din prieteni, de la actorii Cezar Grumăzescu, Mădălina Oprescu, Mia Crișan, Cosmin Dominte și Gabriel Cilinca la directorul de imagine Eduard Pârvu. Radu Georgescu se ocupă de sunet, iar Iulia Voicu este fotograf de platou, șofer și producător executiv. Prietenii de la o agenție de publicitate le-au dat sediul pentru pregătiri și un ceai cald, iar monteurul Alexandru Radu le-a dat cheile de la casă pentru a instala lumini pe balconul lui. Atmosfera de mică familie e întregită de Marius Paica (prieten) și Andrei Dutchevici (frate), care pregătesc o masă caldă pentru echipă. 
Imagine: Nicolae Cara
 
(23.01.2017)

Cuvinte cheie: andrei ciopec, dupa noua sau zece ore film, filme romanesti, program film plus, razvan dutchevici, romanian filmmakers

Opinii: