REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÉducation à l’image


     „Éducation à l’image” este un proiect de educaţie cinematografică, iniţiat în 2009 de Ambasada Franţei în România şi organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Institutului Francez şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

     „Éducation à l’image” este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific cinematografiei (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi. După vizionarea filmelor în sala de cinema, elevii sunt invitaţi să ia parte la o discuţie asupra filmului respectiv, cât şi asupra cinemaului, în general.
     În cadrul proiectului, elevii au putut viziona atât filme româneşti, precum A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu), California Dreamin’ (regia Cristian Nemescu), Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), È pericoloso sporgersi (regia Nae Caranfil), cât şi filme străine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, François Truffaut sau Stanley Kubrick. Discuţiile au fost moderate de critici de film, precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Ileana Bîrsan, sau de cineaşti, precum Liviu Mărghidan, Iulia Rugină, Cătălin Cristuţiu sau Tudor Cristian Jurgiu. 
Imagine: Iulia Voicu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, educatie cinematografica, education a l image, next, yvonne irimescu

Opinii: