REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Drumuri și răspântii”, tema Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară 2015


Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară ( 21 – 30 august) este dedicată temei “Drumuri şi răspântii”.

     Festivalul va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, şi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.
Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmări în acest an tema “Drumuri și răspântii”, temă altminteri prezentă chiar și în primele epopei din istoria omenirii. Ghilgameș pleacă la drum pe celălalt tărâm, iar argonauții și Ulise străbat mările. Capătul călătoriei poate însemna atingerea scopului sau proba maturității. Răspântiile constituie nu numai ezitări și alternative, ci veritabile momente de cumpănă în care eroii trebuie să decidă asupra propriului destin.

Despre tema celei de-a şasea ediţii, Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival, a spus: “Adesea eroul nu poate sta într-un singur loc, deopotrivă pentru că este prigonit, dar și pentru a putea să se pună în slujba a cât mai mulți oameni. Păcală și Nastratin Hogea călătoresc făcând dreptate și uimindu-și semenii cu istețimea lor, haiducii sunt într-o perpetuă goană pentru a fugi de potere, dar și pentru a îndrepta abuzurile. Chiar și afirmarea internațională a filmului românesc, cu așa-numitul Nou Val al cinematografului românesc, începe cu un road movie, Marfa și banii (2001), al lui Cristi Puiu.”
Timp de 10 zile, vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, care va avea ca invitați critici de film, profesori univesitari și specialiști din domeniul filmului din Croația, Grecia, România și Serbia.
Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber.
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de facebook a festivalului.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul CNC şi ICR.
Detalii: facebook

 
 Galerie Foto

Cuvinte cheie: divanul degustatorilor de film si arta culinara, festival de film balcanic, marian tutui, mircea dinescu, portul cultural cetate

Opinii: